Share
Egipatski folklor večeras nastupa u dvorištu Banovine

Egipatski folklor večeras nastupa u dvorištu Banovine

Večeras u 20.30 časova niška publika moći će da u dvorištu Univerziteta uživa u tradicionalnom plesu egipatskog folklornog ansambla „Reda“. Ples ovih umetnika iz Egipta, njihove nošnje i muzika odvešće sve prisutne na putovanje do ove egzotične zemlje.

Po čemu je karakterističan egipatski foklor? Kako izgledaju njihove nošnje, a kako zvuči njihova muzika? Kakvu priču pričaju pokretom i melodijama? Odgovore na ova pitanja dobiće svi oni koji u četrtvak budu sa nama u dvorištu Univerziteta, kada će niškoj publici i predstaviti egipatski anasabl „Reda“.

Ovim koncertom i najavljujemo 12. po redu Međunarodni studentski festival foklora, koji i ove godine u naš grad dovodi folklorne ansamble sa različitih meridijana, a koji će kulturu i duh svoje zemlje našoj publici predstaviti od 15. do 20. jula.
Inače, ansambl “Reda”, baš kao i Akademski folklorni ansambl “Oro”, ove godine obeležava 60 godina postojanja. Njegov osnivač, profesor Mahmud Reda je 1959. godine okupio studente koji su želeli da nauče tradicionalne koreografije egipatskog foklora, koji objedinjuje muziku, pesme, priče i plesove.

Ovaj ansambl predstavljaja tradiciju i kulturu iz različitih krajeva Egipta na brojnim festivalima i brojnim manifestacijama širom sveta, a sa njihovom kulturom sada će se upoznati i Nišlije.

Ulaz će biti slobodan, a koncert se organizuje pod pokroviteljstvom Grada Niša, Turističke organizacije Niša i Studentskog kulturnog centra.

 

Autor: Media Press Portal Srbija