Share
Hobiji koji podstiču razvoj kreativnosti

Hobiji koji podstiču razvoj kreativnosti

Hobiji su izuzetno bitan deo svakodnevice, a sve veću važnost dobijaju zbog činjenice da brz tempo života nameće mnogo obaveza, ostavljajući ljudima malo vremena da se posvete sebi.Upravo tu na scenu stupaju hobiiji koji nekoliko puta nedeljno podstiču vašu kreativnost, ali na takav način da se telo i um ustvari odmaraju, dok stvaraju mala umetnička dela i druge produkte kreativnih hobija.

Neki od popularnih hobija su sviranje, pevanje i učenje stranih jezika, dok škola slikanja i crtanja tradicionalno predstavlja najčešći izbor za hobi. U nastavku se bavimo najpopularnijim hobijima i svim njihovim prednostima.

#1 Slikanje – ispoljite kreativnost na platnu

Talenat za slikanje je jedan od najlepših darova koje možete imati, međutim, za slikanje kao hobi vam nije potrebna posebna nadarenost za ovu vrstu umetnosti. Dovoljno je da želite da naučiteosnove slikanja, i da vam palete boja, četkice i platna predstavljaju zanimljiv izazov.

Ukoliko krenete u školu slikanja ili na časove u nekoj kreativnoj organizaciji, vrlo lako ćete doći do svojih prvih obrisa na platnu. Slikari i oni koji se bave slikanjem iz hobija, tvrde da ih slikanje opušta i smiruje, pa je ovakav hobi idealna mogućnost da nekoliko sati nedeljno odlutate u mislimai ispoljite svoje skrivene talente.

#2 Izrada mozaika – izradite dekoraciju za sopstveni dom

Najlepše je kada svoje slobodno vreme posvetite stvaranju nečega, a ukoliko još niste pronašli takav hobi, mi vam predlažemo izradu mozaika! Verovatno ste mnogo puta pomislili kako su mozaicifenomenalan dekorativni detalj koji zahteva i veliki trud prilikom izrade.

Ukoliko izdvojite vreme za ovu vrstu umetnosti, upravo vi možete postati autor mozaika kojima možete obložiti svoje podove, zidove i druge površine u domu. Mozaik je i vrlo lep i originalan poklon, a naročito veliku vrednost ima ukoliko ga sami osmislite i izradite. Mozaici se uglavnom izrađuju od kamena, stakla i keramičkih pločica, a tehniku izrade ćete najbolje savladati u kreativnim centrima koji nude ovaj hobi.

#3 Muzički instrumenti – filter za najlepše emocije

Sviranje je definitivno jedna od aktivnosti koje najbolje oslobađaju um od stresa i umora, pružajući pri tom mogućnost da kroz muzički instrument i note izrazite svoja raspoloženja i emocije. Ukoliko imate bar malo talenta za muziku, nabavite muzički instrument,ili još bolje – krenite na časove gitare, violine ili klavira!

Nikada nije kasno da radite na sebi, pa već danas možete početi sa sviranjem instrumenta koji vas je oduvek oduševljavao.Ne sumnjamo da će vaše slobodno vreme biti kvalitetnije i lepše utrošeno, asmirenost i osećaj ispunjenosti nakon vremena provedenog u ovakvoj atmosferi su zagarantovani!

#4 Pisanje – prenesite misli na papir

Veliki broj ljudi se oseća bolje kadamisli i osećanja prenese na papir, pa ovu naviku i potrebu vrlo lako možete pretvoriti u zanimljiv hobi. Pisati možete na papiru, ali i na tabletima, u telefonima i svim drugim uređajima koje možete koristiti i na putu do posla ili na pauzi za kafu.

Na ovaj način u svakom trenutku možete sačuvati svoju ili tuđu misao koja vam se dopada, ili se pak pozabaviti kreativnim stvaralaštvom, poezijom, prozom i drugim oblicima pisanja. Mogućnosti su razne, a za ovaj hobi vam je potrebno malo inspiracije, i isto toliko vremena!

#5 Učenje stranih jezika

Učenje stranih jezika je hobi kojim se oslobađate stresa, ujedno radeći na sebi i učeći nove stvari. Uslov za učenje stranih jezika iz hobija je taj da steprirodno naklonjeni jezicima, jer u suprotnom učenje možete doživeti kao obavezu i opterećenje.

Strani jezik možete učiti u specijalizovanim školama, mada ovakav hobi možete upražnjavati i samostalno. Internet je prepun sjajnih izvora za učenje stranih jezika, a nove reči se najbolje usvajaju slušanjem muzike, čitanjem i gledanjem filmovana datom jeziku. Prema tome, učenje stranih jezika itekako može biti i vid relaksacije i odmora, ukoliko vas nove reči i fraze zaista zabavljaju.

Ovo su samo neki predlozi za kreativno, zabavno i korisno ispunjeno vreme kroz hobi, a na vama je da se pronađete uaktivnostima koje najviše odgovaraju vašim prefrencijama. Pronađite ono što vam odgovara, i posvetite nekoliko sati nedeljno svom hobiju, jer će on učiniti da se osećate bolje i da imate više samopouzdanja na raznim poljima.

 

Autor: Dragan Antić – Portal Media Press Srbija