Share
Želja i motivacija su ključ dobrog seksa

Želja i motivacija su ključ dobrog seksa

Dva osnovna faktora koja garantuju kvalitetan seks su želja, zbog intimnosti, i motivacija kako ne bismo razočarali partnera, tvrdi istraživanje Univerziteta u Torontu.

Istraživanje se sastojalo od nekoliko eksperimenata, U jednom eksperimentu 517 učesnika trebalo je da prouči nekoliko scenarija, a potom da kaže u kojoj situaciji može da se doživi najveće seksualno zadovoljstvo. U jednoj situaciji partner je motivisan osećajem povezanosti, a u drugom željom da ne razočara partnera. Nakon toga, ispitanici su ocenili seksualno zadovoljstvo na lestvici od jedan do sedam. Svi su se, očekivano, usaglasili da je zadovoljstvo veće ako je motivacija želja za intimnošću.

U drugom eksperimentu istraživači su regrutovali 108 heteroseksualnih partnera koji su, na osnovu sopstvenog iskustva, odgovorili na slična pitanja. Mišljenja su se poklopila.

U slučajevima u kojima su partneri kao motivaciju imali zbližavanje, zadovoljstvo seksom bilo je veće. U drugom slučaju, kada su seks upražnjavali kako bi izbegli razočaranje, doživeli su manje seksualne satisfakcije.

Izvor: Lepotaizdravlje.rs