Share
Top veštine koje savremeni muškarac treba da poseduje

Top veštine koje savremeni muškarac treba da poseduje

Vremena kada je muškarac morao da sprema drva za ogrevi zimi i da odlazi u lov kako bi porodici obezbedio hranu za preživljavanjeje daleko iza nas. Međutim, iako je patrijarhalni model života davno prevaziđen, to nikako ne znači da su se pripadnici jačeg pola odrekli svoje muške strane ličnosti, koja se danas neguje u onoj formi u kojoj to pozitivno utiče na njegovo samopouzdanje, društveni ugled i poslovni uspeh.

Život u 21. veku sa sobom nosi nove promene i zahteve kojima se moramo prilagoditi, a samim tim i veštine kojima savremeni muškarac treba da ovlada. Evo koje to sposobnosti muškarac u današnjem, modernom svetu treba da ima, kako u poslovnoj, tako i u privatnoj sferi života.

Pametan garderober

Moderan muškarac ne zazire od mode, ali nije ni opterećen trendovima. On pažljivo bira komade koji se poklapaju sa tim kakav utisak želi da ostavi na okolinu. On zna da odabere trajnu i kvalitetnu odeću, koja će mu olakšati svakodnevne odevne izbore.

Ključ ove veštine je u opskrbljivanju bazičnim komadima kao što su – jednostavna bela majica, majica sa zanimljivim natpisom, jedna bela košulja i jedna u boji, jednostavan blejzer, vuneni udobni džemper, par farmerki i poslovnih pantalona, cipele i sportska oprema.

Tek kada smo sigurni da sve ovo imamo u ormaru, možemo se poigravati sa trendovima i davati lični pečat kombinacijama. I onaj naizgled najkompleksniji i najskuplji deo ovog zadatka – odabir kvalitetnih cipela, lako se savladava uz nekoliko trikova – kupovinu obavite tek nakon što ste se uverili da je i unutrašnja postava obuće kvalitetna i proverili materijale izrade.

Kupujte poslepodne, kada su vam stopala naduvenija, prokrvljenija i u realnijoj veličini i formi nego ujutru. I obavezno – prošetajte po prodavnici u cipelama kako biste se uverili da vas baš nigde ne stežu i žuljaju.

Snalaženje na tržištu rada

Tržište rada menja se iz godine u godinu. Mogućnost da budemo preduzetnici sve je primamljivija i dostupnija, a zapošljavanje u velikim kompanijama zahteva nova znanja i nove pristupe. Radno vreme je sve fleksibilnije, a sve je više ljudi koji se odlučujuda žive životom digitalnih nomada, putujući i radeći van kancelarije.

Sa ovim morem novih mogućnosti, dolaze i novi zahtevi za savremenog muškarca. On najpre mora da prepozna svoje sklonosti i odabere pravi smer za svoju karijeru, ali i da se konstantno usavršava, pohađajući kurseve i druge oblike neformalnog obrazovanja. Kako fakulteti i srednje škole u našoj zemlji nisu prilagođeni novim tendencijama tržišta rada, sve veći broj muškaraca odlučuje se za prekvalifikacije.

Osnova kompetentnosti za većinu firmi su poznavanje jezika i konkretna stručna znanja iz određenih oblasti. Škola engleskog jezika dobar je izbor za one koji nisu ovladali ovim jezikom na komunikacijskom nivou, a onlajn kursevi na sajtovima poput Udemy-ja mogu vam biti od pomoći pri sticanju konkretnih znanja iz širokog spektra oblasti, posebno iz IT-ja i digitalnog marketinga.

Ovladavanje hranom i pićem

Prošlo je vreme kada samo žena mora da kuva, i savremeni muškarci dozvoljavaju sebi da uživaju u ovoj veštini i poigravaju se sa ukusima i stilovima. Takođe, savremeni muškarac je i onaj koji zna šta da naruči kada ode u restoran i preuzima inicijativu u ovoj situaciji.

Nove generacije sve više promišljeno biraju svoje namirnice i usklađuju ih sa svojim načinom života, količinom treninga i fizičkim balansom kakav žele da postignu. Ista situacija je i sa pićem, pa poznavanje vina i brendova kraft piva mogu biti korisni ne samo za ostavljanje dobrog utiska, već i toga da izbegnemo mamurluk i glavobolje narednog dana.

Davanje oduška sebi

Savremeni muškarac nije više onaj jedini stub na kome počiva opstanak porodice. Sada, kada su uloge podeljene, šire je polje mogućnosti iistraživanja onoga što on zapravo želi od života. Ekonomska stabilnost je bitna, ali novac i uspeh ne moraju biti glavni motivatori savremenog muškarca.

On zna da da oduška sebi, da postavi stvari u životu u savršenu ravnotežu, i da se ponekada samo zavali i uživa u višečasovnim gledanju omiljene serije. Odmor i užitak baza su mentalnog zdravlja svake osobe, pa i svakog muškarca.

Novo doba za oba pola zahteva određeni set veština i veliko samopouzdanje i prilagođavanje u najrazličitijim situacijama. Razlika je u tome što moderne situacije nisu toliko egzistencijalne, ali samim tim podrazumevaju prefinjenija i konkretnija znanja iz brojnih oblasti. Od razvijanja sofisticiranog ukusa za pića, hranu i kinematografiju, do načina na koji komunicira i reprezentuje se u poslovnom svetu, polje samousavršavanja postaje sve šire.

Ključna veština koju savremeni muškarac treba da usvoji je ipak to da da oduška sebi, jer svet, pa ni porodica, više ne zavise samo od njega, što sa sobom nosi konačnu slobodu da uživa u samospoznaji i sitnim zadovoljstvima.

 

Autor: Dragan Antić – Portal Media Press Srbija