Share
Udruženje „Štek house“ iz Niša raspisalo konkurs za umetnike iz Niša i okoline

Udruženje „Štek house“ iz Niša raspisalo konkurs za umetnike iz Niša i okoline

Udruženje „Štek house“ iz Niša raspisalo je konkurs za umetnike svih profila od 15 do 30 godina koji u svojim radovima imaju za temu grad Niš.

Konkursom u okviru projekta „Kreativni Niš“ koji finansijski podržava „Fond za jug Srbije“ biće omogućeno da petoro umetnika besplatno predstave svoje radove u kafe baru „Dnevna soba“ – ulica Svetozara Markovića 14a.

Za petoro umetnika iz Nišavskog okruga biće obezbeđena kompletna logistička i organizaciona pomoć prilikom prezentovanja svojih radova (štampanje kataloga, medijska promocija, internet kampanja, osveženje za goste izložbe), a termini za izložbe, književne ili druge kulturne performanse su u avgustu i septembru mesecu u prostoru kafea „Dnevna soba“.

Konkurs za umetnike je otvoren od 8. do 15. avgusta u ponoć, a o tome kojih petoro umetnika će se predstaviti niškoj publici odlučiće žiri koji čine akademski slikar, predstavnik organizacije za mlade koja deluje u Nišu kao i predstavnik medija.

Prijave su elektronskim putem na mejl kreativninis@gmail.com sa osnovnim podacima i par fotografija koje ilustruju rad umetnika. Nakon odluke komisije, izabrani umetnici biće obavešteni već 17. avgusta, a umetnički performansi će biti organizovani od 24. avgusta do 28. septembra 2019. godine.

Projektom „Krativni Niš“ biće realizovana i web platforma kreativninis.rs koja će predstavljati svojevrsnu bazu umetnika grada Niša. Sajt će biti jednostavan za korišćenje te će svoj nalog moći da kreiraju umetnici svih starosnih dobi.
Posebnu pažnju tokom trajanja projekta zauzima i okrugli sto koji će btii održan 29. septembra a okupiće na jednom mestu predstavnike institucija kulture, izvršne vlasti kao i umetnike koji stvaraju u našem gradu. Svi oni zajedno pokušaće da dođu do odgovora „Da li su javne institucije dostupne mladim i neafirmisanim umetnicima?“.

Projekat „Kreativni Niš“ realizuje udruženje „Štek house“ iz Niša uz finansijsku podršku Fonda za jug Srbije.

Fond za jug Srbije nastao je kao rezultat višegodišnjeg rada konzorcijuma organizacija (Nacionalna koalicija za decentralizaciju, Proaktiv, ENECA, Centar za razvoj liderstva i Media i reform centar Niš) na polju jačanja aktivnog uticaja civilnog sektora na razvoj i društvene promene na jugu Srbije, uz finansijsku podršku Fondacije braće Rokfeler (RBF).

Udruženje „Stek house“ od 2014. godine kao neformalna grupa ,kasnije kao organizacija pa do danas realizuje se projekat „Besplatne muzičke radionice“ . Do sada je u okviru ovog projekta prošlo preko 300 mladih koji su bili polaznici radionica. Projekat je u 2016.godini ušao u prvih 5 najboljih projekata na Balkanu , nominovan od strane nemačke SHL fondacije. Udruženje je poznati i po projektima: „Džedajkon open gallery“ koji se realizuje od 2017.godine kao i „Štek
movie corner„ koji se realizuje od 2018. godine u okviru festivala PozitivNI u Nišu.

 

Autor: Portal Media Press Srbija