Share
“Duh džeza je duh otvorenosti” Herbie Hancock

“Duh džeza je duh otvorenosti” Herbie Hancock

Uz vatromet sa Stambol kapije niške Tvrđave preksinoć je otvoren jubilarni 25. Nišville jazz festival.

Mnogobrojna publika pohrlila je na Earth & Sky binu, ali I na ostale prateće prorame. Zagrevanje za glavnu binu tradicionalno su upriličili muzičari iz Niša Jayus Jazz, nakon njih nastupili su u rekordnom sastavu, čak pet internacionalna Big Band-a koje je u spektularnom finalu pod dirigentskom palicom preuzeo maestro Stjepko Gut. Tada je dodeljena I nagrada za životno delo Lariju Vučkoviću koji se pridružio bendovima.

U istom ritmu nastavili su Yossi Fine & Ben Aylon Trio iz Izraela, zatim Lydian Sound Orchestra ft. David Murray iz Italije I Sjedinjenih Američkih država.

Saksofonisti Maceo Parker-u je direktor Nišville jazz festival Ivan Blagojević dodelio nagradu Nišville Grand Prix – Šaban Bajramović, a onda je usledila nezaboravna ekskurzija kroz bogati svet Maceo Parker-a I njegovog benda koji su svesrdno delili ljubav pred mnogobrojnom publikom I dali omaž najvećim svetskim imenima jazz muzike.
Prvo festivalsko veče su zatvorili Dat Brass iz Velike Britanije svojim energičnim nastupom.

Ništa manje bogat program nije bio ni na drugim binama gde su se čuli zvuci hip-hopa, bluza, džeza I ostalih podžanrova.

Nakon prve festivalske večeri stekao se utisak da će ovogodišnji Nišville opravdati epitet jednog od najboljih evropskih jazz festivala.

 

 

Autori: Darja Jovanović, Predrag Stamenković – Portal Media Press Srbija