Share
„Džez nije samo muzika, to je način života, način postojanja, način mišljenja“ Nina Simone

„Džez nije samo muzika, to je način života, način postojanja, način mišljenja“ Nina Simone

Čast uvertire završne večeri Nišville jazz festivala pripala je AJS Quartet-u iz Albanije, Acoustic Version iz Bugarske i Ratku Zjači Nocturnal Four iz Hrvatske.

Specijalnu nagradu za promociju džez kulture –  statueta Cara Konstantina, Nišville jazz festival je ove godine dodelio Kenny Werner Quartet feat. Dave Leibman, Peter Erskine and Johannes Weidenmuller iz Amerike, a u ime celog sastava ona je uručena Peter Erskine-u, članu legendarne jazz fusion grupe Weather Report.

Pred mnogobrojnom publikom nastupila je zvezda večeri, dugo isčekivani, Bob Geldof, poznati Irski muzičar, humanitarac, osnivač Boomtown Rets-a i Live Aid-a, najvećeg humanitarnog koncerta protiv gladi u svetu. Obostrano oduševljenje i publike i Ser Bob Geldof-a doprinelo je da i nastup duži od sat vremena proleti.

Ništa manje atraktivan nastup priredio je dobro poznati i uvek dobrodošli gost iz Severne Makedonije, virtuoz na gitari, Vlatko Stefanovski. Posle dugog i bogatog programa festivala, opravdano je potražio jastuk za sve i zatvorio 25. jubilarni Nišville jazz festival.

Može se reći da celokupan program ovogodišnjeg festivala nagoveštava da će Niš i u budućnosti moći svakako da računa na svoje mesto na karti velikih svetskih džez festivala. Ostaje nada da će spnzori, ministarstva i sama država to prepoznati i dati mu mesto koje zaslužuje i svesrdnu podršku.

 

Autori: Darja Jovanović, Predrag Stamenković – Portal Media Press Srbija