Share
Korisni saveti za uređenje malog kupatila

Korisni saveti za uređenje malog kupatila

Mala kupatila su uobičajena za male stanove, a neretko i za nešto prostranije domove čija arhitektonska rešenja predviđaju velike hodnike i spavaće sobe na uštrb samog kupatila. Zbog toga često postoji želja da se kupatilo barem vizuelno poveća, pa se postavljaju razne dekoracije i elementi koji bi u tome pomogli.

Ipak, treba biti izuzetno pažljiv prilikom uređivanja kupatila, jer mnoge stvari mogu vrlo lako da stvore kontra-efekat. Na primer, cvetni dezeni na zidovima koji sjajno osvežavaju prostor, istovremeno će ga učiniti i vizuelno manjim, pa ovakva dekoracija nije poželjna u malim prostorijama. U nastavku donosimo nekoliko saveta koji će sigurno poslužiti za vizuelno lepše, prostranije i praktičnije kupatilo.

#1 Zastakljene tuš kabine

Jasno je da kade zauzimaju znatno više prostora, pa prilikom renoviranja kupatila, zamenite svoju kadu praktičnom tuš kabinom. Oslobodićete veliki deo prostora u koji možete smestiti neke druge elemente, ili okačiti bade mantile i peškire. Važno je da je bade mantil mekan i nežan, ali je takođe važno da zajedno sa peškirima bude na dohvat ruke posle tuširanja, pa pametno iskoristite prostor pored tuš kabine.

Takođe, kupatilo će vizuelno biti veće ukoliko zavese na kabini zamenite staklom koje će izgledati efektnije i modernije. Vrata od tuš kabine postavite tako da se otvaraju ka unutra umesto ka spolja, što će vam verovatno značiti ukoliko pored kabine smestite mašinu.

#2 Police na zidovima i zidne niše

Osnovno pravilo kod uređenja malih kupatila glasi: sve što možete smestiti na zidove, tako i učinite. Dakle, police, komode, korpe za peškire i sve slične elemente možete postaviti na zid, tako da pod kupatila bude što slobodniji. Osim što će delovati veće, kupatilo će biti pogodnije i za čiščenje, a sve će vam i dalje biti na dohvat ruke.

Zidne niše su odlično rešenje za odlaganje stvari u kupatilu, pa prilikom renoviranja možete napraviti ovakav prostor u zidu i zamaskirati ga zanimljivim kliznim vratima ili jednobojnom zavesicom.

#3 Mašina na mašinu

Ukoliko su deo vašeg kupatila mašina za pranje i mašina za sušenje veša, verovatno žudite za slobodnim prostorom koji je u ovom slučaju potpuno progutan. Odlično rešenje za ovakve situacije je podizanje jedne mašine na drugu, tako da vam se prostor značajno oslobodi.

Odličnu primenu imaju i “2 u 1” mašine, gde se u samo jednoj mašini veš i pere i suši. Ovakve mašine su nešto skuplje, ali nema sumnje da su praktičnije u odnosu na dve mašine koje zauzimaju mnogo više prostora.

Još jedna izvanredna opcija za mala kupatila su i ugradne mašine. Ako odaberete ugradni uređaj renomiranih proizvođača i vrhunskog kvaliteta, kao što je bosch ugradna veš mašina cena jeste nešto veća, ali će vam se takva kupovina itekako isplatiti na duge staze. Em će uređaj dugo trajati i punuditi vam mnoštvo naprednih opcija, em ćete itekako uštedeti na prostoru u vašem malom kupatilu.

#4 Svetle boje zidova i pločica

Poznato je da su svetle boje zidova najbolji prijatelj malih prostorija, upravo zato što ih vizuelno proširuju. Zbog toga se savetuje da detalje i cvetne dezene na zidovima svedete na minimum, kako sve te šare na zidu ne bi vizuelno oduzimale prostor. Kupatila u svetlim bojama izgledaju ujedno i vrlo elegantno, pogotovo ako ih obogatite detaljima na pravim mestima.

Na primer – na ivice lavaboa ili police možete postaviti mirišljave sveće za kupatilo, a na pod možete staviti zanimljive prostirke koje mogu imati neki zanimljiv dezen. Tako kupatilo neće ostati bez dekoracije i detalja, a pločice i zidovi će ujedno odavati utisak većeg prostora.

#5 Velika ogledala na zidovima

Ukoliko želite što bolji efekat kada je u pitanju vizuelno uvećanje kupatila, ogledala mogu biti odlično rešenje. Podrazumeva se da ih ima svako kupatilo, ali ukoliko ogledalom obložite veću površinu, na primer jedan zid, prostor će izgledati gotovo duplo veće. Ako volite neobičan enterijer, a uz to vam se dopada ideja ovakvog kupatila, nabavite nešto veće ogledalo za zid i “proširite” ovaj kutak svog doma.

Uz primenu ovih korisnih trikova, izbeći ćete greške pri uređenju malog kupatila, i učinićete da ono izgleda veće i modernije. Ukoliko to još niste učinili, razmislite kako biste mogli obogatiti vaše kupatilo, i primenite neka praktična rešenja koja će ujedno doprineti i estetskoj vrednosti vašeg enterijera.

 

Autor: Dragan Antić – Portal Media Press Srbija