Share
Nišville muzej dobio novi eksponat: Bob Geldof o muzeju i novom Live Aid-u

Nišville muzej dobio novi eksponat: Bob Geldof o muzeju i novom Live Aid-u

Nakon uspešnog koncerta na Nišvilu, slavni muzičar Bob Geldof poklonio je direktoru Ivanu Blagojeviću svoju usnu harmoniku, koju je te večeri svirao u jednoj bluz numeri, a koja će ubuduće krasiti vitrine Nišvil džez muzeja pored njegove fotografije sa koncerta gde svira na istoj Hohner usnoj harmonici.

Bob Geldof na Nišvilu 2019. Foto: Maša Miljković

Direktor Blagojević mu je tom prilikom izložio svoj koncept potencijalno novog Live Aid-a 13. jula 2020. tačno na 35 godišnjicu slavnog događaja.

“Predložio sam Bobu da koncert posveti svim migrantima na zapadno – balkanskoj ruti a da se prikupljenim novcem obnove porušeni domovi migranata a da radni naslov te humanitarne akcije bude “Home sweet Home“.

Nišville jazz muzej – Usna harmonika Boba Geldofa

Gradsko polje u Niškoj tvrđavi bilo bi idealno mesto koje može da primi 100 000 posetilaca, a sam Niš nalazi se na glavnoj raskrsnici migrantskih puteva, a poseduje adekvatan aerodrom.

Srbija , Makedonija , Albanija , Crna Gora i Bosna i Hercegovina su najviše opterećene prihvatom izbeglica, ali ništa manje problema nemaju ni Grčka, Bugarska i Rumunija pa i Hrvatska i Mađarska.

Bob se saglasio da njima treba pomoći, ali da paralelno treba uspostaviti mir i pokrenuti privredu njihovih zemalja na nivo pre ratova kao preduslov njihovog povratka.

“Obojica smo se saglasili da siromašne zemlje Zapadnog Balkana podnose najveći teret migrantske krize a da najveći benefit krize imaju najrazvijenije europske zemlje koje dolaze do jeftine radne snage kojoj pripadaju najteži poslovi, često nedostojni njihovog obrazovanja. Bob je rekao da takva ideja zahteva dobru pripremu i jedinstvo svih zemalja na zapadno balkanskoj ruti ali da nije moguće obezbediti donatore, muzičare, regulisati televizijska prava i sve organizovati do 13. jula 2020”, izjavio je direktor Nišvila Ivan Blagojević.

 

Autor: Portal Media Press Srbija