Share
Da li je video nadzor najbolji način za vrhunsku bezbednost vašeg doma?

Da li je video nadzor najbolji način za vrhunsku bezbednost vašeg doma?

Razvojem moderne tehnologije kamere za video nadzor postale su popularan i jako efikasan način na koji ljudi povećavaju nivo bezbednosti u svojoj kući, dvorištu, imanju, ali i u poslovnim prostorima.

Prvi sistemi video nadzora koristili su se u velikim i srednjim preduzećima i to kao mera predostrožnosti – protiv potencijalnih kradljivaca, ali i kao nadzor zaposlenih i prostora gde se vrši primopredaja novca. Video nadzor se u ovom slučaju pokazao kao odlična investicija i optimalno rešenje za identifikaciju i krivično gonjenje počinilaca kriminalnih dela, kao i za moguće vraćanje otuđene imovine i novca.

Međutim danas je sve više domaćinstava opremljeno sistemima video nadzora. Oprema za video nadzor dizajnirana i namenjena za nagledanje vašeg doma, omogućava vam da posmatrate kuću, okućnicu, okolne objekte, da sve bude pod kontrolom i da držite na oku potencijalne provalnike, kriminalce i vandale.

Sistemi za video nadzor najrazličitijih robnih marki postali su lako dostupni i cenovno pristupačni, a zahvaljujći profesionalcima iz oblasti tehničke zaštite, korisnicima je na raspolaganju non-stop stručna podrška. Ukoliko i vi želite da unapredite bezbednost u vašem domu i razmišljate o kupovini sigurnosnih kamera, pročitajte tekst koji je pred vama.

Neizostavne komponente sistema video nadzora

Kamera je, naravno, najbitnija komponenta sistema za video nadzor. Kamere se eksteriorno strateški postavljaju tako da pokrivaju mesta i površine koje su “najranjivije”: prilazi vratima i prozorima, staze, tremovi… Kamere ne bi trebalo da privlače pažnju i najefektnije su ako se ne ističu u odnosu na okolni ambijent. One rade konstantno i snimljeni materijal šalju kontinuirano ili u unapred određenim vremenskim intervalima.

Kablovi

I pored napretka tehnike i tehnologije, kablovi su i dalje najbolje i najpouzdanije sredstvo za prenos podataka. Postoje različiti tipovi koaksijalnih i UTP kablova, a njihova uloga je ključna u prenosu snimljenog materijala od same kamere do snimača.

Koaksijalni kablovi povezuju komponente opreme za analogni video nadzor. UTP kablovi imaju široku primenu, a jedna od njih je i povezivanje IP kamera za video nadzor sa snimačem. UTP kablovi čak mogu zameniti i koaksijalne kablove u analognom sistemu, jer su fleksibilni.

Koaksijalni kablovi su uključeni u osnovnu opremu za montiranje video nadzora, ali je ponekad neophodno dokupiti nešto duže kablove, za vrlo udaljene kamere. Razlikuju se prema razdaljini na koju je moguće preneti signal, bez njegovog značajnijeg slabljenja.

DVR snimači

Veoma bitna komponenta opreme za video nadzor, koja pohranjuje snimljeni materijal, jesu snimači. DVR ili Digitalni video rekorderi na hard disku čuvaju sav materijal koji dolazi od kamere. Slično kao video rikorderi koji su se ranije koristili za beleženje materijala na VHS kasetama, DVR snimači materijal čuvaju u svojoj memoriji.

Već spomenuti koaksijalni kabal koji polazi iz kamere, svoj put završava upravo u snimaču. DVR snimač je uglavnom smešten u posebnom ormanu, gde se nalazi ostala mrežna oprema, koja ne bi trebalo da bude na otvorenom, niti u domašaju dece. Pored pohranjivanja snimljenog materijala, DVR je neizostavan za pristup materijalu preko interneta, sa udaljene lokacije.

Svičevi

Kućni nadzorni sistem može da uključuje i svičeve, koji omogućavaju da se nekoliko kamera poveže sa jednim centralnim monitorom. Automatski svičevi reaguju na sve promene koje detektuje kamera. Ako i kada do promene ili pomeranja dođe, svič će zaustaviti snimak na mestu gde je do vanredne situacije došlo i nastaviti praćenje, u iščekivanju potencijalnih neželjenih aktivnosti.

Moderni kućni video nadzor

Kućni video nadzor današnjice omogućava vam da sve bezbednosne mere koje su nekada bile rezervisane samo za kompanije i veća preduzeća, prenesete u svoj dom i to bez prevelikih ulaganja i uz minimalan angažman za članove porodice.

Ukoliko ste u potrazi za sistemom zaštite koji će vaš dom učiniti bezbednijim i istovremeno vam uvek pružiti i dokazni materijal u vidu video zapisa, obavezno uzmite u obzir kućni video nadzor. Osim investiranja u opremu za video nadzor, razmotrite i ulaganje u video monitoring. Savremena oprema za video nadzor, kao i usluge video monitoringa, nalaze se u ponudi kompanije VideoMont.

Video monitoring podrazumeva da za vas 24 časa dnevno, 7 dana u nedelji, radi tim koji prati materijal uživo. Naravno, tim se ne nalazi u vašem domu, nego se osmatranje vrši iz stacionara.

Zahvaljujući sofisticiranom softveru i putem posebne analitike, zaposleni profesionalci ne moraju sve vreme budnim okom pratiti materijal, jer im sam program javlja kada dođe do sumnjivih promena: prolaska osobe ili vozila, pomeranja predmeta… Kada su neželjene promene uočene, tim reaguje prema uputstvima oko kojih se unapred dogovarate: dojavljuje vanrednu situaciju nadležnim organima i vlasniku objekta.

Opcija video monitoringa omogućava i eliminaciju svih lažnih uzbuna.

Novo ime za bezbednost

Vremena kada smo molili komšije i prijatelje da obilaze našu kuću dok smo odsutni su ipak iza nas. Ljudski faktor je ponekad nemoćan u suočavanju sa kriminalnim aktivnostima, a prihvatiti odgovorost za bezbednost nečijeg doma nije obaveza koje sve savesne osobe lako prihvataju.

Ako ste vlasnik manjeg preduzeća i želite da se podjednako sigurno osećate i u svom domu, montiranje video nadzora na obe lokacije je odluka zbog koje nećete zažaliti. Sama pomisao da će sva moguća nedela biti dokumentovana i procesuirana u momentu dok se dešavaju, osiguraće vam miran san i bezbrižne odmore i putovanja daleko od kuće i posla.

 

Autor: Dragan Antić – Portal Media Press Srbija