Share
Kako da uživate u vašem dvorištu i na jesen

Kako da uživate u vašem dvorištu i na jesen

Jesen je jedno od najlepših godišnjih doba, uglavnom idealnih temperatura i prelepih boja i prirodnih dekoracija eksterijera. Inspiraciju za uređenje prostora, kako unutrašnjeg tako i onog spoljašnjeg, kada je ovo godišnje doba u pitanju – ne morate ni da tražite. Priroda uglavnom uradi svoje.

Ipak, postoje stvari koje vam mogu dodatno upotpuniti trenutke uživanja u vašem vrtu kada dođe jesen. Ne zaboravite, jesen može da bude idealno doba za novi početak.

Dekoracija

Kada zelene tonove priroda zameni narandžastim, žutim i zlatnim, dekorišite vaše dvorište na sličan način. Možete odabrati velike saksije u sličnim bojama ili drvene korpe, koje su sve popularnije. Osušeni plodovi sa drveća u nizu mogu služiti kao ukras na biljkama, ali i kao dekoracija na stolu ili fasadi vaše kuće i terase. Lep predlog je da uramite osušeno lišće u različitim jesenjim bojama i da na taj način dekorišete unutrašnje i spoljašnje zidove.

Neizostavne bundeve, koje u različitim veličinama možete naći na pijaci, pored fenomenalnog ukusa, izgledaju fantastično kao dekoracija u najrazličitijim mogućim kombinacijama. Izrežite svoje bundeve zarezom ili dva ili ih otvorite, a unutra ubacite lampice. Tako će dobiti elegantan izgled, umesto rezbarenja očiju i usta, što ponekad ne izgleda lepo.

Napunjeni džakovi od jute isto mogu izgledati veoma dekorativno i dati dvorištu „farmhouse“ šmek, a mogu se iskoristiti za sedenje. Ako volite da sedite napolju ili imate neki jesenji događaj iskoristite lampione ili svetiljke za jelku za pravljenje magične atmosfere.

Ideja je mnogo, a ni za šta od toga vam ne treba mnogo novca. Štaviše, dobar deo dekoracije možda već imate u kući, potrebno je samo malo mašte i par vrednih ruku.

Bašta

Ukoliko ste u prostornoj mogućnosti da posadite sopstvenu baštu, jesen je idealno godišnje doba za mnoge biljke. U jesen je idealno vreme za sadnju lukovičastog povrća, kao i za brojno začinsko bilje.

Osim što će vam biti korisno i ubiraćete plodove svog rada u rano proleće, kada ima najmanje svežeg povrća na pijaci, mala bašta može da bude vrlo dekorativan deo dvorišta ili terase.

Takođe, jesen je idealna i za sadnju ruža, pa vaše dvorište obogatite i ovom dugovečnom biljkom.

Naravno, najbolje bi bilo da vašu baštu zaštitite, i zagradite nekom vrstom bezbednosne ograde kako biste bili potpuno sigurni i odvojili taj deo dvorišta za vašu ličnu zanimaciju. Za bezbednosne ograde cena često nije toliko visoka, a korist je višestruka.

Terasa

Kako jesen zna da bude i kišovita, bilo bi sjajno kada biste mogli da koristite svoje dvorište i tokom takvih dana. Možete napraviti zasebnu terasu ili, još jednostavnije, ograditi izlaz na dvorište koji potom možete pokriti tendom, krovom ili pergolom. Za ekonomičnije varijante, veliki broj ljudi montira tendu, jer cena tende za baštu nije visoka, a pružiće vam dugotrajnu sigurnost. Na taj način, veliki broj biljaka možete preseliti na vašu dvorišnu terasu i iskoristiti dekorativne elemente sa početka teksta.

Lampice terasama daju posebnu čar, a po prodavnicama za uređenje kuća ih možete pronaći za malo novca. Za rustičan, jesenji izgled, dodajte neki komad nameštaja napravljen od paleta, velike jastuke i uživanje može da počne. Prefarbajte paletu u željenu boju, okačite saksije, lampione i obmotajte biljku puzavicu kao dodatan ukras.

Poseban šmek daće neki komad starog nameštaja. Ukoliko imate staru komodu sa fiokama za koju više nema mesta u kući, fioke joj napunite zemljom i posadite jesenje i začinske biljke. Ovakva ideja je posebno dobrodošla za dvorišta koja nemaju veliku kvadraturu, pa u jednom starom komadu nameštaja možete posaditi mnoštvo različitih biljaka.

Osim starog nameštaja za sadnju biljaka u tu namenu možete da upotrebite i stare stolice, posuđe, torbe – sve u šta može da se posaditi cveće.

 

Autor: Dragan Antić – Portal Media Press Srbija