Share
Ovo je najbolji položaj za spavanje

Ovo je najbolji položaj za spavanje

Kako vi spavate?

Pomeranje i okretanje do sitnih jutarnjih sati trebalo bi da bude izuzetak, a ne pravilo. Ali ako ste među 50 do 70 miliona odraslih ljudi koji pate od poremećaja spavanja ili budnosti, dobro ste upoznati sa ovom noćnom rutinom. Iako je primamljivo okriviti vaš dušek za probleme sa spavanjem, pravi krivac može biti taj što ne spavate u najboljem položaju. Nauka kaže da će neke poze prilikom spavanja ne samo pomoći da se odmorite, već će i sprečiti određene zdravstvene probleme.

Najgori položaj za spavanje

Možda je dobra pozicija za padobranstvo, ali ležanje na stomaku nije najbolji položaj za spavanje, tvrdi Nacionalna fondacija za san. Spavanje na stomaku može da pritisne mišiće i zglobove i izazove bolove, iritirane živce i ukočenost. Takođe može opteretiti donji deo leđa i vrat, što bi moglo da pogorša hrkanje. Da biste to izbegli, poduprite čelo jastukom.

Najbolji položaj za spavanje

Najbolji položaj za spavanje može zavisiti od tenutnog zdravstvenog stanja. Međutim, spavanje na jednoj strani važi za najbolji položaj. Spavanje na leđima takođe nije loše ukoliko ne hrčete.

Većina odraslih osoba spava u fetalnoj poziciji. Ako je ovo vaš omiljeni položaj, postoje načini na koje ga možete učiniti najboljim položajem za vaše zdravlje. Previše čvrsto grčenje tela može ograničiti disanje i ostaviti bolove u zglobovima. Ovo možete poboljšati tako što ćete što je moguće više ispraviti svoje telo i postaviti jastuk između kolena da biste sprečili naprezanje kukova.

Za većinu ljudi, najzdraviji način spavanja je leva strana, savijanje nogu i postavljanje jastuka između kolena. Ova pozicija može da ublaži bol u leđima i spreči bučno hrkanje. Nacionalna fondacija za san kaže da je to i najbolji izbor za osobe sa apnejom za vreme spavanja, iako to može dovesti do bora, jer je pola lica zaronjeno u jastuk.

 

Izvor: Citymagazine.rs