Share
Naučno istraživanje: Svest o seksu čini naš život srećnijim

Naučno istraživanje: Svest o seksu čini naš život srećnijim

Prema novoj studiji objavljenoj u „Journal of Sex & Marital Therapy“ oni koji su svesni intimnog života imaju viši nivo seksualnog zadovoljstva.

Ideja svesnog seksa je da se uključimo u intimne odnose bez razmišljanja o bilo čemu drugom. Ovaj metod vam omogućava da se u potpunosti usredsredite na telesne senzacije i doživite bolji orgazam.

„U početku, ovo može izgledati pomalo nelogično, ali manje fokusiran i svesniji pristup seksu pomaže ljudima da se osećaju bolje i bliže svom partneru“, komentarisao je autor studije. Tokom istraživanja, naučnici su ispitali 194 bračna para u dobi od 35 do 60 godina. Naučnici su otkrili da oni koji su svesni seksa imaju veće samopoštovanje i intimno zadovoljstvo životom.

„Prosečna osoba može poboljšati svoje seksualne odnose sa malom terapijom i praksom. I ne radi se o novim pozama ili specijalnim veštinama. Svesni seks može biti jednostavan kao meditacija – pomoći će vam da postanete manje kritični prema sebi i svom partneru. Naučićete da obraćate pažnju na dodir, uzbuđenje i emocionalnu vezu koja se oseća tokom seksa “, objašnjava Leavit. Prema rečima predavača, najsnažnija veza između svesnog pristupa i seksualnog zadovoljstva je uočena među učesnicama.

“Za neke ljude sa visokom anksioznošću, može biti teško da budu pažljivi tokom seksa, ali mogu uspeti. Većina ljudi može savladati svesni seks – samo su vam potrebne neke posebne smernice i praksa“, zaključio je tim stručnjaka.

 

Autor: M.L.

Izvor: Zenskimagazin.rs