Share
Pčele proglašene najvažnijim bićima na planeti Zemlji

Pčele proglašene najvažnijim bićima na planeti Zemlji

Pčele su pred istrebljenjem, a malo ko zna da bez pčela, život na planeti Zemlji neće moći da opstane…

U poslednjih nekoliko decenija, populacija pčela drastično se smanjila i sada je situacija počela da bude vrlo ozbiljna. U Sjedinenjim Američkim Državama, broj pčela po hektaru smanjio se za 90%, što samo pokazuje koliko su ovi insekti ugroženi i da se polako približavaju istrebljenju.

Ono što mnogi ne znaju jeste koliko veliki značaj ovi mali leteći insekti imaju u očuvanju čitave planete. Pčele su odgovorne za 80% oprašivanja biljaka na planeti, dok drugih 20% urade drugi insekti i vetar. Jedna pčela dnevno može da opraši preko 300 miliona cvetova, što značajno utiče na razmnožavanje biljaka i njihovu rasprostranjenost. Kada bi pčele nestale, čitava planeta suočila bi se sa nestankom hrane i biljaka od kojih toliko zavisimo.

U toku je pravljenje zakona koji će se primenjivati u svim zemljama i koji će zahtevati da se ljudi drugačije ophode prema ovim insektima. Biće zabranjeni svi pesticiti i inscekticidi koji ubijaju pčele, a najverovatnije će sve velike farme i imanja morati da imaju mesto na kojima će pčele moći nesmetano da se razmnožavaju.

Naučnici smatraju da će se ovim ujedinjenim pokretom brojno stanje pčela poboljšati i vratiti u normalu i da se jedino tako može izbeći katastrofa koja bukvalno može ugroziti ljudsku populaciju.

 

Autor: V.P.

Izvor: Muskimagazin.rs