Share
Ni prirodni voćni šećeri nisu bezopasni

Ni prirodni voćni šećeri nisu bezopasni

Ni prirodni šećeri iz voća nisu u potpunosti neškodljivi, kako se obično misli.

Dobro poznata fruktoza se povezuje sa bolestima srca i bubrega, demencijom, hipertenzijom, pa čak i kancerom, naglašavaju naučnici sa Univerziteta Bandor iz Velsa. Fruktoza se, inače, umesto belog šećera dodaje hrani.

Najnovija istraživanja pokazuju i da veće količine prirodnih sokova potpomažu razvoj karcinoma debelog creva. Ogromna količina šećera u čaši svežeg soka može, ako se nekontrolisano konzumira, da dovede i do gojaznosti, zbog čega se ne preporučuje više od 150 ml dnevno.

Velika količina fruktoze može da naškodi i jetri jer je preopterećuje. Prirodni šećer povezuje se i sa nakupljanjem proteina beta-amiloida u mozgu, koji se smatraju odgovornim za nastanak Alchajmerove bolesti.

 

 

Izvor: Novimagazin.rs