Share
Ne preskačite zagrevanje pre treninga ako želite da vidite rezultate

Ne preskačite zagrevanje pre treninga ako želite da vidite rezultate

Zagrevanje pred trening bilo koje vrste je veoma važno, jer na taj način pripremamo organizam na fizički napor koji sledi.

Eksperti preporučuju da nipošto ne propuštate ovu aktivnost i da za nju izdvojite minimalno 20 minuta pre svakog napornijeg treninga. To je veoma širok pojam i svako ima svoj način zagrevanja. Na ovaj način se smanjuje mogućnost povreda, jer se zagrevanjem telo polako privikava na napor koji će doživeti za vreme treninga pa će za telo biti manji šok i neće negativno da odreaguje na vežbe koje budete radili.

Zagrevanje će podići temperaturu mišića, povećati njihovu elastičnost i omogućiti povećanje intenziteta treninga. Ubrzaće protok kiseonika i krvi, razgibati zglobove i povećati njihovu pokretljivost.

Zagrevanje bi trebalo da traje minimalno 20 minuta do pola sata, a za to vreme ćete dati dovoljno vremena svom organizmu da se pripremi za trening. Svi imaju svoj način zagrevanja, pa se tako neko isteže, neko trči, a neko radi vežbe za snagu.

Pronađite način koji vama najviše odgovara i konsultujte se sa lekarom ili trenerom koji vid zagrevanja je najbolji za vas na osnovu vaše fizičke spremnosti, ali i zdravstvenog stanja.

 

Izvor: B92.net