Share
Zagađenost vazduha pojačava agresivnost kod ljudi

Zagađenost vazduha pojačava agresivnost kod ljudi

To je, prema novoj američkoj studiji, prateća pojava klimatske krize ali jedna od najopasnijih

Što je vazduh zagađeniji, ljudi postaju sve agresivniji i sve više skloni nasilnim krivičnim delima, glavni je zaključak nove američke studije koju su sačinili naučnici s državnog univerziteta u Koloradu. Oni su, kako javlja AFP, ustanovili da postoji veoma visoka korelacija između visoke mere zagađenosti vazduha i ljudske agresivnosti.

Na studiji su zajednički radili istraživači iz oblasti ekonomije, klimatologije i statistike. Uspelo im je da dokažu da se u Sjedinjenim Državama u celini, čak i kratkotrajna izloženost zagađenom vazduhu – može izraziti u pojačanoj sklonosti ka nasilnim krivičnim delima.

“Rezultati su fascinantni i frapantni”, izjavio je Džef Pirs (Jeff Pierce), jedan od autora studije. “Izloženost zagađenom vazduhu izrazito povećava učestalost krivičnih dela, posebno što se tiče takozvanog domaćeg nasilja”, dodao je on.

U zaključku se ističe da rezultati ovog istraživanja važe verovatno i za druge sredine s visokom zagađenošću vazduha, posebno za velike kineske gradove kao što su Peking i Šangaj.

 

Izvor: Balkanmagazin.net