Share
Dodiri jačaju i vezu i zdravlje

Dodiri jačaju i vezu i zdravlje

Držanje za ruke, maženje, nežni i dugi zagrljaj – melem su za ljubavni odnos, ali su pritom lekoviti i za opšte zdravstveno stanje. Istraživanja pokazuju da dodiri umanjuju anksioznost, osećaj bola, popravljaju raspoloženje… I ukoliko smo im “izloženi” na dnevnom nivou, imunitet nam postaje jači.

– Svaki dodir partnera, pogotovo onaj mali, na koji često i ne obraćamo pažnju, stvara osećaj bezbednosti, sigurnosti i poverenja – kaže Dašer Keltner, profesor sa Univerziteta Berkli.

– Približavaju nas partneru, jačaju odnos i ulivaju nadu. Umiruju nas, snižavaju kardiovaskularni stres i oslobađaju hormon ljubavi – oksitocin. Oni su nešto tako jednostavno, a tako blagotvorno, da bi trebalo da budu deo svakodnevice svakog para.

Problem je, dodaje stručnjak, što im ne pridajemo dovoljno važnosti ili nismo imali uzore u porodici koji bi nam na njih ukazali.

– Često dodirivanje ili fizičko pokazivanje naklonosti nije toliko rasprostranjeno u evropskoj kulturi. Osim toga, deca koja nisu gledala roditelje kako se drže za ruke, ljube ili grle, mogu da imaju problem sa intimnošću. A to bi morali da razreše, jer će u tom slučaju biti srećniji i zdraviji – kaže Keltner.

 

Izvor: Nadlanu.com