Share
Android upozorenje: Pojavio se virus koji ne može da se obriše sa telefona, čak ni fabričkim resetom

Android upozorenje: Pojavio se virus koji ne može da se obriše sa telefona, čak ni fabričkim resetom

Najgora noćna mora mnogih vlasnika telefona se upravo obistinjava

Upravo je primećen poseban malware “lanac” koji ima sposobnost da se sam ponovo instalira nakon što ga obrišete sa Andorid telefona, i samim tim je gotovo nemoguće rešiti ga se.

Ovaj malware poznat je kao xHelper, a prvi put je primećen u martu, a 5 meseci kasnije inficirao je 32.000 telefona.

Ovog meseca taj broj je stigao do 45.000 zaraženih Android uređaja.

Malware pokazuje popap oglase i notifikacije koje donose zaradu ljudima koji se iza njih nalaze, a u pojedinim slučajevima od vlasnika telefona traži da instaliraju sajtove koji se plaćau i koji potom deo zarade daju kreatorima malwarea.

Jednom kada se zaražena aplikacija nađe na telefonu, uz nju se kao poseban fajl instalira i xHelper trojanac, a brisanjem originalne aplikacije ne možete da ga se rešite.

Zapravo, gortovo je nemoguće rešiti ga se jer ćak ni fabričko resetovanje ne pomaže.

Ovo predstavlja misteriju za bezbednosne stručnjake jer kažu da xHelper ne menja Android operativni sistem ili sistemske aplikacije.

I dok stručnjaci tvrde da neke verzije mobilnih antivirus programa mogu da gha obrišu, čini se kao da postoji borba između kreatora ovog trojanca i ljudi kojima je posao da čuvaju naše uređaje od virusa.

Ali ni ovo nije kraj, jer osobe koje stoje iza ovog virusa mogu da modifikuju trojanca da ispusti i poseban malware koji bi krao važne podatke sa telefona.

Savet, xHelper može da bude prikačen na svaku aplikaciju koju skidate van Googleove PalyStore prodavnice aplikacija i zato, ako baš morate to da radite, proverite da li je aplikaciju razvio developer od poverenja.

 

Izvor: Telegraf.rs