Share
‘Legenda o Mesečevoj princezi’ na festivalu ‘Mali Joakim’

‘Legenda o Mesečevoj princezi’ na festivalu ‘Mali Joakim’

Pozorište lutaka Niš učestvuje sa predstavom „Legenda o Mesečevoj princezi“ na Dvanaestom festivalu predstava za decu i mlade profesionalnih pozorišta Srbije „Mali Joakim“, čiji je domaćin ove godine Puls teatar Lazarevac. Festival se održava od 1. do 8. novembra.

Foto: Nispuppets.org.rs

Reč je o republičkom takmičarskom festivalu koji je osnovan sa ciljem unapređivanja i afirmacije profesionalnog dramskog stvaralaštva namenjenog deci i mladima.

Za učešće na festivalu se prijavilo 12 pozorišta, ali po izboru selektora Anđelke Nikolić u takmičarskom programu učestvuje 7 profesionalnih pozorišta iz Šapca, Kragujevca, Leskovca, Novog Pazara, Lazarevca i Niša.

U predlogu selekcije Anđelka Nikolić navodi: „U kičastom potrošačkom šarenilu koje obeležava tržišnu ponudu za decu, koja se sa polica i ekrana neretko seli i na scenu, „Legenda o mesečevoj princezi“ je pravo osveženje: svojom jednostavnošću, svedenošću, čistotom, tananošću i poezijom koju stvara, ova predstava pleni pažnju gledalaca svih uzrasta. Bez koketiranja sa folklorom, ona donosi mir i dubinu japanskog vrta, izmešta nas iz prividno opravdane, a zapravo jezivo prazne brzine svakodnevnog života, i uči mudrosti življenja, ne verbalnom porukom, nego atsmosferom sveta koji evocira, fabulom, glumom, režijom, scenskim pokretom, muzikom, vizuelnošću.“

Predstavu je režirao David Alić, tekst napisala Gorana Balančević, a uloge tumače: Marija Cvetković, Srđan Miljković, Davorin Dinić, Dejan Gocić, Toma Bibić, Jelena Đorđević, Nataša Ristić, Slobodan Miljković, Aleksandra Pavlović i Mladen Milojković.

Predstava „Legenda o Mesečevoj princezi“ je na repertoaru „Malog Joakima“ u ponedeljak, 4. novembra, u 13 sati u Puls teatru u Lazarevcu.

Svečano zatvaranje festivala i proglašenje pobednika je u petak, 8. novembra u 18 časova.

 

Autor: Portal Media Press Srbija