-
Najveća čudovišta na velikom platnu Cineplexx Niš bioskopa - 23/02/2021
-
Predstava ‘Glasine’ večeras gostuje u Nišu - 23/02/2021
-
Huawei: Broj 5G korisnika širom sveta dostigao 200 miliona - 22/02/2021
-
Ubijena devojka u Vranju, potera za osumnjičenim - 21/02/2021
-
Porast broja obolelih u Srbiji: Danas 2.518 novozaraženih, preminulo 16 pacijenata - 21/02/2021
-
Gaćinović pred Mačvu: Biće promena - 21/02/2021
-
Pronađeno telo Jovana Veselinovića, nestalog mladića iz Niša - 21/02/2021
-
Predstava ‘Kako smo spremali Gospođu ministarku’, gostuje u Nišu - 19/02/2021
-
Novica Tončev: Snažna Srbija je stvarnost koju danas živimo - 19/02/2021
-
Nove prilike za rast vodeće regionalne internet platforme DaiBau - 19/02/2021
Evo zbog čega imamo pojačan apetit tokom jesenjih dana
Stigao je novembar… Nakon toplih i sunčanih dana, pomeranje časovnika jedan sat unazad i sveža jutra i večeri, mnogima od nas teško padaju. Vreme je za slojevito oblačenje, temeljniju negu i promene u ishrani. A zbog čega imamo pojačan apetit, nije stvar za brigu, to je samo znak da stiže zima.
Studija objavljena u Evropskom magazinu kliničke ishrane, pratila je navike u ishrani 600 ljudi tokom cele godine, i rezultati su pokazali da je jesen godišnje doba tokom kog su ispitanici unosili najviše masne i kalorične hrane.
To bi u brojkama izgledalo ovako – 90 kalorija više po danu u odnosu na proleće, a potreba za hranom dostigla je vrhunac upravo u novembru. U redovima koji slede, saznaćete zašto.
1. Osećamo se tužno
Tokom novembra sunčeve svetlosti je sve manje, a osećaj praznine raste. Sada je svima jasno da je leto prošlo, da počinje sezona kiša i da su dani sve kraći. To nas čini melanholičnim i često se okrećemo hrani kao trenutnoj i najbržoj utehi.
2. Hrana nas greje
Prema istraživanju objavljenom u Magazinu biohemije, sa dolaskom hladnijih meseci, proizvodnja toplote postaje prioritet organizma. Telo šalje signale mozgu da mu je potrebno više masne hrane kako bi se ugrejalo.
Međutim, kada su prostorije u kojima boravimo tople i manje vremena provodimo na otvorenom, unosom kaloričnih namirnica pored zagrevanja, stvaramo i masne naslage.
3. Pod većim smo stresom
Kada dugi dani okupani suncem ustupe mesto oblačnim i tmurnim, kojima se ne nazire kraj, proleće se čini tako daleko. Pored toga, posao je u punom jeku i pod većim smo stresom. Upravo u trenucima kada pokleknemo, hrana stupa na scenu i pruža nam olakšanje.
Koja su rešenja?
Za početak, slušajte sebe. Ako osećate nervozu i apetit vam raste, potražite namirnice koje utoljavaju glad, ali čine da se duže osećate sitim. Pored toga, uključite fizičku aktivnost u svoju dnevnu rutinu, kako biste poboljšali metabolizam. Udovoljite sebi s vremena na vreme, ali neka vam to ne pređe u naviku, jer leto je bliže nego što vam se čini…
Izvor: DDL.rs