Share
Niška publika po prvi put u ritmu tradicionalnih japanskih bubnjeva

Niška publika po prvi put u ritmu tradicionalnih japanskih bubnjeva

Jedan od najpoznatijih japanskih solo bubnjara, Takuja Tanigući, nastupiće u niškom Narodnom pozorištu 9. novembra u 19 časova, u okviru festivala Japanniš. Zahvaljujući kompaniji Japan Tobacco International, u saradnji sa Ambasadom Japana u Republici Srbiji, Udruženjem “Taka” i Narodnim pozorištem u Nišu, niška publika će prvi put imati priliku da uživa u spektaklu majstora japanskih bubnjeva, koji svojom umetnošću gradi mostove između japanske tradicije i ostalih kultura sveta. Karte se mogu kupiti na blagajni Narodnog pozorišta u Nišu po ceni od 300 dinara, svakog radnog dana od 10 do 20 časova.

Foto: Promo

Ovaj eminentni japanski umetnik će se niškoj publici predstaviti kroz 4 tradicionalne numere, koje dočaravaju bogatu japansku kulturu. Zvuci njegovog bubnja pričaju priče iz različitih japanskih prefektura, opisujući pojave karakteristične za to podneblje. Kroz jedinstvenu izvedbu, publika će imati priliku da doživi sadnju na pirinčanim poljima, kao i ples vodenih mehurića na vetru, nalik cvetovima kojima se rasipaju latice.

Nastupi Takuje Tanigućija su izuzetno dinamični i egzotični, jer pored muzičkog podrazumevaju i scenski spektakl – tokom nastupa, umetnik uvek poželi da se palica za bubanj zapali dok se vrti velikom brzinom, jer na taj način, kako i sam kaže, prenosi publici svoju strast. U intervjuima, Tanigući često ističe da svaki njegov pokret i emitovani zvuk predstavljaju molitvu i izraz zahvalnosti na svim stvarima u prirodi.

Kompanija Japan Tobacco International danas važi za jednog od glavnih korporativnih promotera japanske kulture u Srbiji. JTI već dugi niz godina, u saradnji sa Ambasadom Japana u Srbiji, radi na promociji japanskih umetnika i upoznavanju domaće publike sa njihovim stvaralaštvom. Zahvaljujući ovoj saradnji, srpska publika je upoznala neke od najistaknutijih japanskih umetnika, poput muzičke grupe JapaLkan, pozorišne trupe A la Place, Ondekoza i Gocoo bubnjara, tradicionalne grupe Variki i čuvene pijantistkinje Fuđiko Heming.

O Takuji Tanigućiju

Takuja Tanigući rođen je u Japanu 1983. godine, a ljubav prema muzici i Taiko bubnjevima koji nose tradiciju dugu više od 1000 godina, počeo je da razvija od svoje treće godine. Njegov izuzetan talenat zapažen je 2002. godine, kada je dobio specijalnu nagradu na Svetskom muzičkom festivalu mladih u Beču. Godinu dana nakon toga, primljen je u ansambl “FUUN – NO – KAI”, kojim je rukovodio renomirani majstor Eitetsu Hayashi.

Od 2009. godine, Takuya intenzivno radi na razmeni iskustava sa umetnicima iz drugih zemalja

Može se smatrati svojevrsnim izaslanikom japanske kulture, jer širom sveta nastupa sa miltikulturalnim bendovima, promovišući japansku tradiciju kroz svoje nastupe. Pored toga, često organizuje radionice kako u Japanu, tako i širom Evrope, te je tako imao priliku da svoje veštine na Taiko bubnjevima prenese čak i budističkim monasima.

 

Autor: Portal Media Press Srbija