Share
Kako detaljno očistiti automobil kod kuće?

Kako detaljno očistiti automobil kod kuće?

Čišćenje automobila ne mora nužno biti težak zadatak, pogotovo jer je sasvim sigurno da već posedujete dobar deo opreme koji možete koristiti. U kratkom vodiču koji smo pripremili za vas pokazaćemo vam  kako da svoj automobil održite čistim i ugodnim za vožnju.

Ukoliko nemate vremena ili živaca da se time pozabavite, dobra ideja je da ipak prepustite profesionalcima čišćenje auta. S druge strane, uz malo truda i korišćenjem pravih sredstava, i vi možete učiniti da vaš automobil zasija.

Koja sredstva i uređaji su vam potrebni za čišćenje automobila?

Usisivač je idealan uređaj koji vam može pomoći u čišćenju automobila, ali je neophodno da posedujete i nekoliko dodataka kako biste mogli dopreti do teže pristupačnih delova automobila. Dobro rešenje može da bude i neki od paročistača.

Hemijska sredstva za čišćenje će vam takođe biti neophodna. Moguće je da već posedujete većinu njih, u suprotnom potražite sredstva za čišćenje unutrašnjosti i spoljašnosti automobila koja ga neće oštetiti. Treba izbeći i običan deterdžent za pranje sudova zbog njegovog hemijskog sastava.

Kada obezbedite sredstva, pripremite i odgovarajuće rekvizite za čišćenje. Najbolji izbor mogu biti sunđeri i mikrofiber krpe ili krpe od prirodne jelenske kože. Za unutrašnjost automobila možete koristiti i četke za tekstil i kožu, a poslednja stvar koju nije loše imati pri ruci u ovom slučaju je i mikrofiber peškir za sušenje vozila.

Pre početka čišćenja, obavezno proverite da li su sredstva koja imate namenjena za automobilske površine, kako biste izbegli oštećenja. Mnogi sapuni sadrže sredstva koja utiču na lak automobila i oštećuju ga, pa bi bilo dobro da ih izbegnete. Dobra alternativa su šamponi sa voskom koji na autu ostavljaju poseban zaštitni sloj nakon upotrebe.

Kako temeljno očistiti sve delove automobila?

Da bi povratili sjaj i svežinu svom ljubimcu na četiri točka, ne smete preskočiti nijedan njegov deo. Neki delovi automobila su naročito pogodni taloženju prljavštine, pa im je potrebno posvetiti posebnu pažnju.

Patosnice

Patosnice su deo automobila koji je obično najprljaviji, tako da je dobra ideja da se prvo pozabavite upravo njima. Dobro ih protresite i proverite da li ste uklonili sve čvrste otpatke sa njih. Isperite ih jakim mlazom vode sa obe strane i obavezno dobro osušite.

Sedišta

Sedišta vašeg automobila su sasvim sigurno deo koji želite da održite čistim i u dobrom stanju. Dobro proverite od kog materijala su napravljeni svi delovi sedišta kako biste mogli da primenite odgovarajuća hemijska sredstva. Pre toga, usisivačem očistite sedišta od mrva i prašine. Osušite sedišta mikrofiber krpom.

Prozori i stakla

Kako bi vaš automobil izgledao sveže na putu, ali i osigurao bezbednost u vožnji, neophodno je da temeljno očistite sve staklene površine. Možete koristite brisače stakla sa drškama ili jednostavno odgovarajući sunđer ili krpu. Važno je da šoferšajbnu očisite i sa unutrašnje strane i sa spoljašnje strane, kao i da uklonite sve obrise i fleke koje mogu uticati na vidljivost.

Točkovi

Izbegnite sonu kiselinu za koju se pokazalo da može negativno da utiče na sjaj felni. Umesto toga, koristite sredstva predviđena za pranje alu felni, ali pre upotrebe detaljno proučite uputstvo kako sredstvo ne biste zadržali duže ili kraće nego što je predviđeno. Preporučljivo je da točkove ne ostavljate za kraj kao i da gume ne perete po jakom suncu ili dok su vrele.

Krov, hauba i bočne strane

Temeljno operite delove automobila odozgo na dole, koristeći različite krpe za različite delove. Neophodno je da dobro isperete sapun, jer će on u suprotnom ostaviti bele fleke na površini. Uklonite i ostatke insekata, smole i ptičijeg izmeta kako biste sprečili da oni trajno unište sjaj vašeg automobila. Za kraj, dobro posušite i ispolirajte automobil.

Pranje automobila ne može biti kompletno dok ne očistite i njegove unutrašnje delove koji su stalno u upotrebi. Odgovarajućim sredstvima očistite pragove, volan, klima ventile i sve pregrade na vratima i između sedišta. Uklonite ostatke hrane i duvanskog pepela, kao i prašinu.

Kao što vidite, uz malo truda čišćenje automobila ne mora nužno biti nemoguć zadatak. Pravilnom tehnikom i upotrebom odgovarajućih sredstava, vaš auto će duže vreme ostati čist, a vožnja će predstavljati pravo uživanje.

 

Autor: Dragan Antić – Portal Media Press Srbija