-
Borković testirao ‘pijane naočare’: ‘Sa ovim ne može ni da se hoda, a kamoli da se vozi’ - 8 sata pre
-
Da li kada otvorite veš mašinu osećate neprijatne mirise? Evo kako da ih se rešite - 12 sata pre
-
Premijera porodičnog filma ‘Vučije bobice’ na Filmskim susretima u Nišu - 12 sata pre
-
Galerija Art55 raspisuje konkurs za izlagačku 2023. godinu - 1 dan pre
-
Dr Kostadinović o simptomima i značaju prevencije: ‘Većina malignih promena u dojkama ne boli’ - 1 dan pre
-
Golub najavljuje pravu pank-rok feštu uz Gobline 21. avgusta u Banovini - 2 dana pre
-
Predstava ‘Sladoled’ na Danima Romulijane u Zaječaru - 17/08/2022
-
M&M’S se posvećuje stvaranju inkluzivnijeg sveta – sveta u kome se svi osećaju prihvaćeno - 17/08/2022
-
Kako poboljšati pamćenje prirodnim putem? - 17/08/2022
-
XI Festival književnog stvaralaštva na narodnom govoru ‘Preobraženjsko pojanje’ u Narodnoj biblioteci ‘Stevan Sremac’ - 17/08/2022
Konzumiranje tamne čokolade može proizvesti isti osećaj kao kanabis?
Dobro je poznato da tamna čokolada ima brojne prednosti, ali naučnici Univerziteta u Londonu došli su do još jednog otkrića
Dobro je poznato da tamna čokolada ima brojne prednosti, ali naučnici Univerziteta u Londonu došli su do još jednog otkrića.
Naime, Men’s Journal prenosi da, prema rečima naučnika, tamna čokolada sadrži psihoaktivni sastojak koji stvara jednak osećaj kao i korištenje kanabisa. To je feniletilamin, neuromodulator koji pomaže u regulaciji raspoloženja.
U sklopu studije sprovedene na 13.626 osoba, oni koji su pojeli samo 15 grama tamne čokolade imali su 70 odsto manju verojatnost da prijavljuju simptome depresije. Osim toga, svojstva tamne čokolade slična kanabinoidima stvaraju sličan okus, tvrde s londonskog univerziteta.
Složene kombinacije flavonoida u tamnoj čokoladi mogu pomoći u borbi protiv depresije. Autorka studije dr Sara Džekson piše da studija “pruža neke dokaze da konzumiranje čokolade, posebno tamne, može umanjiti simptome depresije”.
Međutim, nastavlja dr Džekson, “potrebna su dodatna istraživanja kako bi se razjasnila uzročno-posledična veza”.
“Moglo bi se dogoditi da depresija uzrokuje gubitak interesa za konzumiranjem čokolade među ljudima, a možda postoje i neki drugi faktori zbog kojih ljudi manje jedu tamnu čokoladu”, dodaje.
Ipak, morate znati da s čokoladom, kao ni s bilo čim drugim, ne treba preterivati jer to može škoditi vašoj liniji. Jedite sve u normalnim količinama, a čokolada neka bude poslastica kojom ćete se nagraditi nakon zdravog i uravnoteženog obroka.
Izvor: Novosti.rs