Share
Sajam knjiga u Nišu od 2. do 8. decembra u hali ‘Čair’

Sajam knjiga u Nišu od 2. do 8. decembra u hali ‘Čair’

56. niški Sajam knjiga održava se ove godine od 2. do 8. decembra u Sportskoj hali „Čair”. Svečano otvaranje ove tradicionalne sajamske manifestacije je večeras, s početkom u 18 časova.

Organizator Sajma Niški kulturni centar potrudio se da dovede naše najveće i najznačajnije izdavačke i knjižarske kuće kako bi Nišlijama bila dostupna što raznovrsnija izdanja iz oblasti beletristike, svakojake publicistike, nauke, tehnike, svih grana umetnosti i sporta, kao i dečja, omladinska i udžbenička literatura, stripska izdanja i slikovnice, enciklopedijska izdanja, rečnici i leksikoni, teološka literatura i fototipska izdanja, kapitalni izdavački poduhvati… I ove godine će posetioci Niškog sajma knjiga moći da obiđu štandove s literaturom na engleskom jeziku, kao i one s antikvarnim knjigama koje će nas podsetiti na nekadašnje jugoslovenske izdavačke gigante. Svi izdavači najavljuju značajne sajamske popuste, što će omogućiti najrazličitijim vrstama čitalaca da po najpovoljnijim cenama dođu do knjiga za koje su zainteresovani.

Sajam knjiga će pratiti svakodnevne promocije, književni susreti, razgovori, potpisivanje knjiga od strane naših uglednih pisaca i drugi prateći programi. Tradicionalno će se u okviru Sajma održati i Dečiji dan, kada će se s najmlađima družiti poznati dečiji pisci.

Zvanične sajamske nagrade PRESAD MUDROSTI (za najbolju celokupnu godišnju izdavačku produkciju, za najbolju ediciju i najbolje pojedinačno izdanje), INICIJAL (za autorski doprinos umetnosti ili nauci, za delo koje afirmiše knjigu u užem ili širem smislu i za delo koje spaja sadašnjost i budućnost) i OTISAK (za estetski, tehnološki i intermedijalni tretman knjige), kao i priznanje „Boža Vojinović“ (koje se dodeljuje pojedincu za afirmaciju Niškog sajma knjiga), biće uručene četvrtog dana Sajma, u četvrtak, 5. decembra, u 12 sati.

PROGRAM 56. NIŠKOG SAJMA KNJIGA

(Promotivni prostor sajma)

Prateći programi, promocije, razgovori i predstavljanje knjiga i autora…

Ponedeljak, 2.12.

18.00 Svečano otvaranje Sajma knjiga
Sajam otvara književnik Vladimir Tabašević, dobitnik NIN-ove nagrade za 2018. godinu za roman „Zabluda Svetog Sebastijana” u izdanju „Lagune“.

Vladimir Tabašević je rođen 1986. u Mostaru pod punim imenom Bošnjak-Tabašević Vladimir. Studirao je filozofiju u Beogradu.

Objavio je knjige poezije „Koagulum“ (2010), „Tragus“ (2011), „Kundak“ (2012), „Hrvatski kundak“ (2014). Zastupljen je u pregledima i izborima savremene poezije: „Prostori i figure“ (Službeni glasnik, 2013), „Restart“ (Dom kulture studentski grad, 2014), „Troje“ (Samizdat, B92, 2016).

Njegov prvi roman „Tiho teče Misisipi“ (Studio Znak, 2015) štampan je samostalno i našao se u užem izboru za Ninovu nagradu. Roman „Pa kao“ našao se u najužem izboru za Ninovu nagradu (2016), a roman „Zabluda Svetog Sebastijana“ dobio je Ninovu nagradu za najbolji roman u 2018. godini. Dobitnik je regionalne nagrade za priču „Rat“, u okviru „Biber festivala“ i nagrade „Mirko Kovač“ za najbolju knjigu mladog autora.

Živi u Beogradu.

Utorak, 3.12.

18.00 Predstavljanje zbirke pesama „Početak na kraju” Milana Cvetkovića u izdanju Medivesta.

19.00 Promocija knjige “Čuvari proročanstva” Milene Stojanović u izdanju
Otvorene knjige.
Treći deo epske trilogije “Proročanstvo Bogova”.

Sreda, 4.12.

12.00 Dodela sajamskih nagrada.

18.00 Predstavljanje knjige „Istrgnuto iz konteksta“ Vidosave Arsenijević.

Četvrtak, 5.12.

(Dečiji dan)

Tokom dana predstavljanje knjiga i nastupi autora za decu iz Niša i Srbije.

12.00 Promocija knjige edukativnih basni “Pričaj mi, molim te”, u saradnji sa OŠ „Branko Miljković“.

13,00 Promocija knjige „Potraga za zlatnom maskom“ Miljane Ignjatović Knežević
13,00 (Štand Pčelice) Miloš Petković – Kreativna radionica „Patuljci i vile“
Tetralogija „Patuljci i vile”, u duhu najbolje epske fantastike za decu i mlade, sa elementima slovenske i srpske mitologije i neizostavnim optimizmom u odnosu dobra i zla – zabaviće vas, na trenutak uplašiti, ali i naučiti starim, dobropoznatim istinama o prijateljstvu, hrabrosti, mudrosti, dobru i zlu. Četiri dela ovog serijala, hronološki prateći promene u prirodi, donose četiri avanture imenovane po godišnjim dobima – „Proleće”, „Leto”, „Jesen” i „Zima”. Pobediti zlo i vratiti prirodi izgubljenu ravnotežu – imperativ je ovih avantura!
16,00 Promocija knjige „Aždaja napušta bajku“ Stevana Miloševića
Sa posebnim osećanjem za igru i humor, vedrinu i optimizam, ovaj mladi i daroviti pesnik iskazuje svoje poimanje sveta detinjstva, u kome nema tradicionalno-didaktičnih tonova i pouke, već isključivo ono što izaziva interesovanje i znatiželju kod dece i mladih.
U koraku sa vremenom i urbanim senzibilitetom naše životne stvarnosti, pesnik iznalazi niz novih tema i motiva, koje vešto poetizuje i na humorno-narativan način saopštava. On to čini sa lakoćom i samouverenošću, što dovoljno govori o njegovoj bogatoj lektiri, obrazovanju i iskustvu, uprkos mladim godinama.
17.00 Promocija knjige za decu “Avanture papagaja Mirakola” niškog pisca Predraga Prolea.
Knjiga za decu i mlade, poučna i zabavna priča o pticama iz zlatnog kaveza.

18.00 Promocija knjige “Detektivi iz Zoo-vrta” Miloša Petkovića u izdanju Pčelice.
Poučna priča o životinjama-detektivima iz čudesnog Zoo-vrta bestseler autora Miloša Petkovića.

Petak, 6.12.

17.00 Promocija knjige “Svetioničar III – Pomračenje” Mladena Đorđevića i
romana “Afanasi” autorke Tatjane Popov iz Mokrina u izdanju Otvorene knjige.
Treći deo neonoar sage „Svetioničar“ i debitanski roman epske fantastike mokrinske autorke Tatjane Popov.

Promocija romana “Oruđe Bogova” autora Srđana Beljina.
Društvena igra “Dungeois and Dragons” (“Tamnice i zmajevi”) kao inspiracija za pisanje.

18,00 Promocija knjige grupe autora: ”TAJNE LIČNE TRANSFORMACIJE” u izdanju Čigoja štampe.
Organizatori su Miomir Kostić – antikvarijat i Centar ”Harmonija” Niš a knjigu će predstaviti Tamara Kostić-Pahnoglu i Nikos Pahnoglu, kao koautori knjige.

19.00 Promocija knjige “Ravan” Dušana Paučkovića u izdanju Portalibrisa.
Debitantski roman fantastike mladog beogradskog autora.

Subota, 7.12.

18.00 Promocija knjiga “Klavirštimer” i „Crveni kofer i još jedan isti takav“ Zorana Grujića Gruje, u izdanju Otvorene knjige.

Cena ulaznice je 120, a za grupne posete 70 dinara.

 

Autor: Portal Media Press Srbija