Share
Izložba umetničke fotografije ‘Priča o jednom čoveku’ u kafe galeriji ‘Dnevna soba’

Izložba umetničke fotografije ‘Priča o jednom čoveku’ u kafe galeriji ‘Dnevna soba’

Izložba umetničke fotografije “Priča o jednom čoveku” autora Nikole Stevanovića biće održana od 21. do 28. decembra u prostoru kafe galerije “Dnevna soba” u Nišu

Sama postavka izložbe mladog autora Nikole Stevanovića (1995) biće predstavljena u crno-beloj tehnici i obuhvata njegov dvogodišnji rad na zadatu temu.

Na izložbi će biti prikazane fotografije jednog čoveka za koga je vreme stalo pre nekih 30 godina. Živeći na rubu egzistencije, u teškim uslovima za život, bez struje i vode, odsečen od porodice i bilo kakvog vida tehnologije, ovaj čovek živi u iluzijama inspirisanim boljim vremenima iz njegove mladosti.

Cilj autora je da kroz izložbu predstavi uspon i pad čoveka, i da publici prenese poruku da život treba poštovati.

Nikola Stevanović, rođen 7.9.1995. godine u Knjaževcu, sa trenutnim prebivalištem u Nišu, prvo interesovanje za fotografiju iskazao je još kao dečak. Njegovi prvi fotografski koraci bili su fotografisanje sveta koji ga okružuje. Kupovinom prvog digitalnog fotoaparata javlja se i želja da se profesionalno bavi fotografijom. Svoju prvu izložbu Nikola otvara u svom rodnom gradu, 13. marta 2018. godine u velikoj galeriji Doma kulture Knjaževac. Izložbu je odlikovala raznovrsnost kako u pogledu tehnike tako i tematike i tu je Nikola izložio svoje dotadašnje najbolje radove.

Izložba je trajala mesec dana. Nakon prve izložbe, Nikola čini zaokret u svom radu i opredeljuje se primarno za crno belu i single-color fotografiju, koje od tada dominiraju u njegovim radovima. Aktivni je član GuruShots platforme za takmičenje fotografa. Od nedavno počeo je da se bavi i speleološkom fotografijom.

“Fotografija je ono što krasi moj život na najlepši i najbolji mogući način a neke od fotografija krase domove mojih prijatelja i porodice. Zbog toga putujem po celom svetu i trudim se da zabeležim sve ono što je meni zanimljivo na neki svoj način.  Bez obzira da li je u pitanju neka evropska metropola, planina ili pećina, uvek težim da sve moje fotografije budu originalne, jedinstvene i da na neki svoj način oslikaju jedan delić sveta.” Kaže Nikola pred svoju prvu samostalnu izložbu.

 

Autor: Portal Media Press Srbija