Share
Zašto je bitno što češće pisati olovkom?

Zašto je bitno što češće pisati olovkom?

U vremenu u kojem dominira savremena tehnologija, postepeno izumiru čitanje sa papira, kao i pisanje olovkom. Ipak, ne trebate odustati od pisanja rukom. Evo zašto je bitno što češće pisati olovkom?

Većina ljudi se danas služi kucanjem na računaru, pa se čak i deci u školama uvode elektronski udžbenici i radne sveske koji polako zamenjuju ručno pisanje. Međutim, da li treba zanemariti ovaj tradicionalni način pisanja? Predstavljamo vam jedno istraživanje koje daje odgovor na ovo pitanje.

Istraživanje koje je nedavno objavljeno ističe značaj pisanja rukom. Ručno pisanje je odlična vežba za poboljšanje memorije i sposobnosti koncentracije, pa se može reći da je držanje olovke lek za um.

Studija koja se bavila ovom tematikom, a koja je potvrdila teoriju da pisanje pozitivno utiče na sposobnosti pamćenja, koncentracije i povezivanja pojmova, objavljena je u američkom časopisu  „Sajkolodžikal sajns” (Psychological Science).

Za vreme jednog časa, studenti su podeljeni u dve grupe: jedna je hvatala beleške olovkom u sveskama, dok je druga kucala na računaru. Koji je rezultat? Oni koji su pisali rukom, baš zbog toga što je takav način hvatanja beležaka sporiji, nisu uspeli da zapišu sve i stoga su vršili selekciju važnih informacija koje su bolje zapamtili.

Osim toga, bili su bolje koncentrisani od svojih kolega kojima je internet odvlačio pažnju. Upravo zbog toga što je prepoznao prednosti tradicionalnog, ručnog hvatanja beležaka, Univerzitet u Harvardu je uveo praksu izvođenja određenih vežbi pisanjem rukom, dok se u Italiji 23. januara i dalje slavi „Međunarodni dan ručnog pisanja”.

Ukoliko ste neki od onih koji su zapostavili ručno pisanje, predlažemo vam da odredite neke stvari koje ćete svakodnevno rukom zapisivati. Izvesno je da je u današnje vreme nemoguće potpuno izbaciti kucanje na tastaturi, ali svako od nas može izdvojiti stvari koje neće kucati na računaru i tako učiniti nešto dobro za svoje moždane vijuge.

 

Izvor: Pressserbia.com