Share
Evo zašto imamo potrebu baš za nekom vrstom hrane

Evo zašto imamo potrebu baš za nekom vrstom hrane

Svako od nas ponekad ima želju za određenom hranom. Ponekad bi nam baš prijalo nešto slatko, ponekad nešto slano, a ponekad nam se stvarno jede nešto “konkretno”. Šta zapravo znači žudnja za određenom hranom? 

Kako nismo uvek svesni svojih emocija, naše telo pronalazi način kako da nam pomogne da se suočimo s tim osećajima podstičući žudnju za nekom vrstom hrane. Tako nas telo, a da i ne znamo, na neki način čuva u ovom haotičnom svetu. Međutim, te emocije kojih često nismo ni svesni, jedan su od razloga zašto se mnogi od nas bore s težinom i zašto ne možemo da kontrolišemo navike u ishrani.

Želite: slatko (keks, čokolada) i kofein

Osećate se: umorno, depresivno

Radije posegnite za: orašastim voćem, spanaćem, pasuljem, blitvom

Jako zašećeren čaj ili kafu, keks ili čokoladu želimo kada nam je potrebna doza energije, kad smo umorni ili depresivni. Zdravija varijanta je hrana bogata vitaminom B1 – cela zrna žitarica, kvasac, orašasto voće… i folnom kiselinom – spanać, pasulj, špargla, lišće repe, lišće gorčice, blitva, peršun, brokoli…

Želite: slanu hranu – grickalice

Osećate se: pod stresom

Radije posegnite za: običnim prženim orašastim voćem ili semenkama

Kad smo pod stresom često tražimo neke grickalice koje ćemo konzumirati dok se ne smirimo. Grickalice imaju mnogo soli, što nije zdravo, pa radije grickajte orašasto voće ili semenke suncokreta ili bundeve. Orasi i semenke su bogate magnezijom, koji je neophodan u borbi protiv stresa.

Želite: nešto “moćno i mlečno” – testeninu s karbonara ili umakom od sira…

Osećate se: usamljeno

Radije posegnite za: testeninom s umakom od paradajza, jabukama, porcijom kornfleksa s mlekom ili jogurtom

Moguće je da se ponekad protiv usamljenosti borite tako što imate potrebu da stomak napunite nečim malo “težim”. To su često jela koja su bogata ugljenim hidratima, kombinovana s malim udelom proteina koja pomažu stvaranje serotonina, hemikalije u mozgu koja nam utiče na raspoloženje. Kako biste izabrali zdraviju opciju, ta neka teža jela zamenite laganijim – posegnite za jabukama, a testeninu umesto s teškim i kaloričnim umakom od pavlake i sira, radije poslužite s laganijim umakom od paradajza. Kornfleks ili druge vrste žitarica zasitiće vas na duže vreme.

Želite: masnije meso – svinjska ili goveđa rebarca, vratinu…

Osećate se: ljuto

Radije posegnite za: piletinom, bezmasnim odreskom, šargarepom, celerom

Kad smo ljuti i želimo na neki način da se “izduvamo”, često posežemo za hranom koju možemo duže da žvaćemo. Često je to nešto što možemo da grickamo oko kostiju, pa se tako u tom slučaju često javlja želja za rebarcima ili nečim sličnim. Želite li zdraviju varijantu, radije se odlučite za piletinu koja nije toliko masna ili odrezak. Možete da grickate i sirovu šargarepu, celer ili neko drugo sirovo povrće.

Želite: desertne kremove, kremaste kolače

Osećate se: tužno, plačljivo

Radije posegnite za: kompotom od voća, frapeom, supom od povrća

Osobe koje se osećaju tužno i plačljivo, iz bilo kog razloga, često žude za mekanom ili gustom tečenom hranom. Umesto kaloričnih kremova ili kolača, radije pokušajte da se utešite nemasnom gustom supom od povrća. Ako baš želite slatko, neka to bude kompot od voća ili voćni frape.

 

Izvor: Pressserbia.com