Share
Zbog veštačke inteligencije u bliskoj budućnosti možete ostati bez posla

Zbog veštačke inteligencije u bliskoj budućnosti možete ostati bez posla

Sa razvojem veštačke inteligencije predviđa se da će mnoga zanimanja otići u zaborav a da će roboti preuzeti većinu poslova koje sada obavljaju ljudi.

U narednih deset godina sledi najveća promena u pogledu poslova u dosadašnjoj istoriji.

Promena će zahvatiti i neke profesije koje su trenutno bezbedne. Zapravo, već su primetne određene tendencije u tom smeru u oblasti finansijskog savetovanja, prevođenja i transporta. Realnost je da se poslovno tržište konstantno menja.

Pre samo nekoliko godina, za naplaćivanje usluga su bili neophodni ljudi, od aerodroma, preko železničkih stanica, supermarketa, garaža, pa sve do naplatnih rampi na auto-putevima.

Danas se plaćanje obavlja uz pomoću aparata i pametnih telefona.

Pored toga, u budućih deset godina i vozači, prevodioci, novinari, osoblje za usluživanje klijenata, turistički vodiči, radnici na proizvodnim linijama, kao i bibliotekari će kao profesije otići u zaborav, piše Međunarodni kineski radio (CRI).

S druge strane, programeri, arhitekte, stručnjaci za odnose s javnošću, advokati, sudije, učitelji, treneri, psihijatri će kao profesije povezane sa psihičkim i fizičkim zdravljem biti u manjem riziku od nestanka, prenosi Tanjug.

Izveštaj sa Svetskog ekonomskog foruma o budućnosti poslova održanom u septembru, sugeriše da će zbog veštačke inteligencije do 2022. nestati 75 miliona poslova.

Istovremeno se očekuje da će ona stvori oko 133 miliona novih radnih mesta što je skoro dvostruko više.

 

Izvor: Pressserbia.com