Share
Kako da izaberete adekvatan prostor za svadbu

Kako da izaberete adekvatan prostor za svadbu

Prilikom organizacije venčanja jedna od najbitnijih stavki je sala za svadbu, pa potraga za pravom može trajati duže nego što to možda očekujemo. Kod odabira prostora za svadbu  treba voditi računa o puno detalja, koje se svi zajedno moraju uklopiti kako bi taj dan izgledao savršeno. Pred vama je nekoliko saveta koji će vam olakšati potragu.

Odaberite temu venčanja

Ako imate posebne želje oko teme, a ne možete to da izvedete sami – najbolje bi bilo da organizaciju venčanja prepustite profesionalcima koji imaju veliko iskustvo sa tematskim proslavama i vašu će napraviti glamuroznom i veličanstvenom. Sa druge strane, ako ste već isplanirali kako će vaše venčanje izgledati izaberite prostor koji će se prilagoditi toj ideji.

Prva odluka koju treba da donesete je da li želite venčanje u sali ili na otvorenom, jer nemaju sve sale mogućnost proslava na otvorenom i u tom slučaju ne ispunjavaju vaše uslove. Shodno mestu proslave treba prilagoditi dekoraciju, posluženje i tehničku opremu. Ako ste zamislili vintage venčanje, moderne sale se neće prilagoditi toj temi, tako da je od njih najbolje odustati.

Prostranost je presudna za dobar ugođaj

Najbolja sala za venčanje je ona u kojoj će za sve goste biti mesta kako ne bi dolazilo do nepotrebnog guranja i osećaja nelagode. U kvalitetnijim salama postavljeni su podovi visoke izdržljivosti, jer će gosti skoro tokom cele svadbe igrati na podijumu. Obratite pažnju na tepih, koji ne bi trebalo da bude debeo, jer će biti neugodan za gošće u štiklama.

Najbolje bi bilo da odredite okvirno broj vaših gostiju i sala bi trebalo da bude srazmerna tom broju. Dakle, za 100 gostiju se može iznajmiti manja sala, do 200 kvadratnih metara, dok će vam za više ljudi trebati i više prostora. Prilikom odabira sale vodite računa o uslužnosti osoblja i higijeni prostora, a u to ćete se najbolje uveriti obilaskom celokupnog mesta.

Klimatizacija za prijatan boravak

Zagušljivost prostora je vrlo moguća ukoliko nema dobru ventilaciju i klimatizaciju, pa će vam se gosti hladiti lepezama tokom cele proslave. Da biste to izbegli potrudite se da pronađete prostor koji će se konstantno rashlađivati. Idealno bi bilo da postoji klima sistem koji će menjati vazduh, a postoji mogućnost i ubacivanja prijatnog mirisa kroz ventilacioni sistem.

Kada se radi o prostranim salama sa puno gostiju klimatizacija je jedna od najbitnijih karakteristika, jer ne želite da gostima bude loše na vašem venčanju. Uz ovih nekoliko faktora obezbedićete gostima prijatan boravak bez obzira na spoljašnju temperaturu.

Oblik stolova i raspored sedenja

Kada odaberete salu i odredite broj gostiju sledeća stavka je raspored sedenja, tako da postignete ekonomičnost i oblik stolova koji vam se dopada. Poslednjih godina u modi su okrugli stolovi, jer poseduju više mesta za sedenje i gosti će lakše ustajati kada žele. Dugački stolovi su odlični kada se radi o velikim svadbama, a postoje i kraći, koji mogu biti takođe praktični.

Prilikom kreiranja rasporeda sedenja pazite da uklopite goste koji se najbolje međusobno slažu ili imaju slična interesovanja i zanimanja, a izbegavajte da za isti sto stavljate goste koji se ne poznaju. Odaberite stolove i tip sedenja koji će najviše odgovarati vama i vašim gostima.

Podijum za igru i mesto za muziku

Nakon odabira muzičara počnite da razmišljate kako da im obezbedite uslove i udobnost za rad, a ukoliko njima bude dobro više će uveseljavati vaše goste. Neki bendovi poseduju veću opremu, instrumente, stoga im treba veći prostor, koji im treba obezbediti. Najbolje je muzičare postaviti što bliže centru sale kako bi ih svi gosti videli.

Podijum za igru bi trebalo da bude prostran i dalje od stolova, kako gosti ne bi smetali jedni drugima. Na venčanjima se većina gostiju raduje dobrom đuskanju i velikom prostoru za ples, te im zato to i obezbedite.

Dekoracija sale

Dekoracija je poslednji element koji može najviše doprineti izgledu sale za vaš najveći dan. Odaberite boje koje volite i omiljeno cveće i profesionalci će ostvariti vaše želje, pa ćete dobiti savršeno dekorisanu salu za venčanje.

Uz osnovnu dekoraciju možete dodati i balone, perlice, kristale, mašne ili određene predmete koji će predstavljati vaš lični pečat. Objekat se može oplemeniti raznobojnim svetlima ili raznim efektima poput teškog dima, suvog leda i fontane od šampanjca. Veliki je izbor kada se radi o dekoraciji i slobodno se posvetite ispunjavanju svojih želja.

Pored svih navedenih zahteva na koja morate obratiti pažnju, posvetite se i proveri kulinarskih sposobnosti objekta, ukoliko će on biti zadužen za pripremu i distribuciju hrane na vašoj svadbi. Ukoliko budete pratili ove korake svadba će vam izgledati veličansveno, a sigurno ćete imati i sreće u braku, jer svadba upravo ukazuje na to.

 

Autor: Dragan Antić – Portal Media Press Srbija