Share
Saveti za kupovinu avio karte: Kako do najpovoljnijih karata?

Saveti za kupovinu avio karte: Kako do najpovoljnijih karata?

Kupovina avio karata ne mora uvek da bude tako skupa, ukoliko poznajete neke trikove koji će vam omogućiti da dođete do najpovoljnije opcije za let. Ipak, da biste došli do najoptimalnije ponude, neophodno je da poznajete određene sajtove koji nude povoljne avio karte, a samim tim i da istražujete malo više od onog što standardna kupovina avio karte zahteva.

Ukoliko planirate put i težite najpovoljnijoj ceni vaše avio karte, pročitajte u nastavku teksta nekoliko korisnih saveta za potragu i rezervišite svoju najpovoljniju avio kartu!

#1 Tražite na specijalizovanim sajtovima

Najpovoljnije avio karte se ne nalaze na zvaničnim sajtovima avio-kompanija, već na platformama specijalizovanim za pretragu najpristupačnijih letova. Iako nije mali broj takvih platformi, mnogi putnici ne znaju za njih, pa se odlučuju za skupe karte koje u stvari imaju svoju povoljniju alternativu.

Najbolji sajtovi za pretragu avio karata su Skyscanner, MoMondo, Quest Organizer, Vuelos Baratos i slične platforme, a ukoliko ste baš ovih dana u fazi planiranja putovanja, ovde poručite najpovoljniju avio kartu za svoj let.

#2 Birajte najpovoljnije periode za kupovinu

Najpovoljniji periodi za kupovinu avio karte nisu oni pred sam let, naprotiv. Najjeftinije avio karte ćete pronaći ukoliko ih tražite bar dva meseca pred let, pa ne bi bilo loše da unapred konkretizujete neke stavke u vezi sa putovanjem.

Ovo je naročito pogodna opcija ukoliko vam datum putovanja nije od velike važnosti pa period puta možete da prilagodite ponudama povoljnih avio karata koje su u opticaju. Nekada je izuzetno povoljne avio karte moguće pronaći i pola godine pre samog puta, pa uvek možete da proverite kakva je situacija za neki kasniji period i isplanirate se prema njemu.

#3 Koristite Incognito pretragu

Sajtovi koji nude avio karte su našli načina da iskoriste to što često posećujete njihove stranice i tražite određene ponude. Dešava se to da ukoliko prijavljeni ulazite na sajt i gledate istu ponudu, ona može svaki naredni put da bude malo skuplja.

Ova povećanja cena se dešavaju da bi se putnicima dalo do znanja da cene konstantno rastu, te da avio karte koje odgovaraju njihovim uslovima treba da kupe odmah. Ipak, ukoliko niste sigurni da li želite određenu kartu ili da li ćete uopšte putovati, koristite incognito pretragu koja neće otkriti da sajt ne posećujete prvi put.

#4 Čekanje se ne isplati – kupite odmah

Iz prethodno navedenih razloga, čekanje se ne isplati mnogo. Avio karte se ponekad nude po izuzetno niskim cenama, ali turisti nekada misle da može i mnogo niže, pa čekajući tu zamišljenu cenu propuste mogućnost da lete vrlo povoljno.

Imajte na umu da se cene avio karata konstantno menjaju, pa čim nađete nešto što vam odgovara, ne oklevajte, kupite kartu dok njena cena ne poraste.

#5 Nekada je isplativije da presedate

Idealan let je kratak let, međutim, nećete uvek naći povoljne avio karte za direktne linije. Ukoliko vam je naročito bitno da letite po niskim cenama, nekada će to biti moguće samo uz biranje letova sa presedanjem.

Ovo ne mora da bude tako strašno – oduzeće vam par sati (koje možete iskoristiti u razgledanju nekog grada u kome presedate) a proći ćete ponekad i duplo jeftinije u odnosu na cenu koju biste platili za direktan let na željenu destinaciju.

Kada ste u potrazi za najpovoljnijim avio kartama, važno je da posvetite određeno vreme istraživanju, jer najbolju ponudu nikada nećete naći “iz prve”. Zato odvojite malo vremena za istraživanje gore pomenutih sajtova, razmislite o periodu putovanja i ne oklevajte mnogo, jer cene se menjaju!

 

Autor: Dragan Antić – Portal Media Press Srbija