Share
Izbegavajte alkohol tokom prehlade

Izbegavajte alkohol tokom prehlade

U jeku smo sezone prehlada i virusa i mnogi se žale da ih nešto stalno „lomi“. Stručnjaci kažu da je ovakvo stanje moguće preduprediti, ukoliko usvojite određene preporuke

Mnogi se pitaju da li je moguće izbeći prehladu ili grip od virusa kojima ovakvo vreme izuzetno prija. “Lomljivo” telo, bolovi u mišićima, suzne oči, curenje nosa i niz drugih simptoma svako teško podnosi, jer nam onemogućavaju normalan život i rad. Stručnjaci, međutim, ističu da je ovakvo stanje moguće preduprediti, ukoliko usvojite određene preporuke.

* Pravilno se hranite i unosite minerale cink, gvožđe, bakar, selen, kao i vitamine A, B6, C i E. Oni se nalaze u voću, povrću, a posebno u orašastim plodovima, semenkama bundeve i žitaricama

* Budite fizički aktivni, jer su istraživanja pokazala da osobe koje vežbaju imaju jači odbrambeni sistem. Njegova snaga je uslovljena povećanim brojem imunoglobulina, koji se i bore protiv infekcija.

* Pazite na varenje i unosite probiotike, odnosno “dobre bakterije”. One su od presudne važnosti za kvalitet crevne flore, a samim tim i za sveukupno zdravlje. Da bi se ovo postiglo, dobar mlečni proizvod je nezaobilazan u svakodnevnoj ishrani.

* Smanjite unos kofeina, a povećajte unos belog luka. Izbegavajte alkohol. Da biste sprečili dehidrataciju, pijte mnogo vode, razređenih sokova od povrća, biljne čajeve.

* Po mogućstvu živite opuštenije, jer stresni hormoni slabe imunitet. To su pokazala brojna istraživanja.

 

 

Izvor: Pressserbia.com