Share
Novi prevoznici i kvalitetniji javni gradski prevoz u Nišu od 1. februara

Novi prevoznici i kvalitetniji javni gradski prevoz u Nišu od 1. februara

Tender za izbor gradskih prevoznika je završen i preostaje još da Skupština grada Niša usvoji odluku tenderske komisije i konačan nacrt ugovora kako bi od 1. februara firme koje su izabrane kao najpovoljniji ponuđači krenule da voze Nišlije na gradskim i prigradskim linijama, izjavio je za portal Media Press Srbija direktor niške Direkcije za javni gradski prevoz Milan Milić.

Gradski prevoznici godišnje će prelaziti za 400.000 kilometara više nego do sada; Foto: Portal Media Press Srbija

On je podsetio da će u narednih sedam godina na linijama iz paketa “Broj jedan” putnike prevoziti “Niš-ekspres”, a putnike na liniji iz paketa “Broj dva” konzorcijum koji čine beogradska “Lasta” i “Strela” iz Obrenovca.

“Odluka komisije postala je punovažna 9. januara. Izabranim prevoznicima je dat rok od mesec dana da za konduktere nabave uređaje za prodaju pojedinačnih karata, nakon tri meseca njihovi autobusi moraju da budu opremljeni kamerama, a nakon šest meseci moraju da imaju brojače putnika”, izjavio je Milić na sednici Gradskog veća.

Milić je rekao da je tenderska komisija pre donošenja konačne odluke o izboru prevoznika pregledala sve autobuse prijavljenih prevoznika i na “licu mesta” se uverila da vozila zadovoljavaju propisane uslove, odnosno da su niskopodna, da imaju klima uređaje i rampe za osobe sa invaliditetom.

Prema njegovim rečima, sistem subvencionisanja gradskog prevoza neće biti promenjen nakon što 1. februara krene da funkcioniše novi sistem gradskog prevoza.

“Prevoznici imaju cenu po pređenom kilometru i njihov prihod se izračunava tako što se se ta cena pomnoži sa brojem pređenih kilometara. Ukoliko prihod od prodaje karata ne dostiže taj iznos, deo koji nedostaje se izdvaja iz budžeta grada”, objasnio je Milić.

 

Autor: Portal Media Press Srbija