Share
Grupa ‘Naked’ nastupa 21. februara u niškom klubu Feedback

Grupa ‘Naked’ nastupa 21. februara u niškom klubu Feedback

Beogradski sastav „Naked“ održaće svoj prvi samostalni koncert u Nišu u petak, 21. februara u klubu Feedback, sa početkom u 22 časa.

Foto: Feliks Voloz

Nakon sjajnog nastupa 2012. godine na Main stage-u Nišville jazz festivala, te kontinualne i nadahnute koncertne i diskografske aktivnosti u poslednjih 12 godina, NAKED će se publici sa juga Srbije napokon predstaviti u punoj
sviračkoj formi i sa novim, još uvek neobjavljenim numerama u okviru svoje aktuelne svetske turneje.

NAKED je vrhunski core-band iz Beograda čija muzika počiva na jedinstvenom miksu globalnog urbanog gruva začinjenog balkanskom tradicijom i fri džezom. Njihov korpulentan i žestok miks tradicionalnog muzičkog nasleđa Balkana sa elementima svinga i fri džeza predstavlja soundtrack u beskrajnoj potrazi benda za pravim muzičkim identitetom.

Foto: Feliks Voloz

Postavu sastava NAKED čine Branislav Radojković (bas), Goran Milošević (bubnjevi, udaraljke), Đorđe Mijušković (violina) i Rastko Uzunović (klarinet, saksofon), a do sada su izdali četiri albuma:

„YES“ – 2018, Narrator records (Mađarska)
„Nakedonia” – 2015, Narrator records (Mađarska)
„Get Naked“ – 2011, Narrator records (Mađarska)
„Noyz“ – 2008, Multikultivator (Srbija)

NAKED su svih ovih godina upijali uticaje iz ovdašnje balkanske muzičke tradicije, pre svega specifične taktove i neparne ritmove, ali i sublimirali elemente klasične muzike zajedno sa internacionalnim uticajima Mediterana, afričkog i istočnoevropskog muzičkog nasleđa.

Dijapazon njihovog specifičnog muzičkog izražaja, pogotovo na živim nastupima kreće se od svojevrsnog funk ludila, neobičnih jazz eksperimenata i dub psihdelije, do prelepih violinskih pasaža, te mračnih i dubokih klarinetskih ambijentalnih deonica i funkcionalno raspoređenih emotivnih zvukova saksofona. “Odavde do tamo i svuda…”

Foto: Feliks Voloz

NAKED je (uz niški Eyot) definitivno jedan od ovdašnjih retkih umetničkih sastava koji je za relativno kratko vreme nastupao širom sveta, na skoro svim kontinentima. Oni su maltene neprekidno na svetskoj turneji, a ovih dana će nakon koncerata u Holandiji imati nekoliko nastupa i u kolevci jazz muzike – New Orleansu (USA) od 21 do 27.
januara, da bi nakon povratka u Evropu nastavili sa nastupima u Ljubljani, u Nišu i drugim značajnim evropskim destinacijama.

Sa preko 600 koncerata u protekloj dekadi, gomilu oficijalnih video snimaka i brojnim TV i živim nastupima, NAKED su uvek raspoloženi da prirede dinamičnu live žurku sa jasnim stavom i originalnim i posebnim stilskim pristupom uz maestralno muziciranje.

U bogatoj biografiji zapaženih koncertnih nastupa, evo kratke liste najznačajnijih live performansa sastava NAKED u proteklih 10 godina:

Budapest Ritmo showcase festival, HU / 2019
West Europe tour / 2019
Alice club Copenhagen, Dk / 2019
Todo Mundo World Music Fest, Belgrade, SRB / 2018
Colours of Ostrava Festival, CZ / 2018
EXIT main stage, SRB / 2018
Brazil tour / 2018

South Korea tour / 2018 / 2019
India tour / 2018
Baltic tour / 2017
South America tour / 2017
Seoul music week / South Korea / 2017
Danube fest , Ulm, Germany / 2016 / 2018
Collision Music week, St.Petersburg, Russia / 2016
Babel Sound, Hungary / 2016 / 2017 / 2018 / 2019
Italy Tour 2016 / 2017
Romania tour-Yakasha fest, Street food fest…2016 / 2017
Festival de Medditeraneo, Sicily / 2016
Nišville jazz festival / 2012

Foto: Promo Feedback

Cena ulaznice za koncert u Nišu, kao i pretprodajna mesta biće objavljeni naknadno na portalu Media Press Srbija.

Video:

 

Autor: Veroljub Vecko Radojković – Portal Media Press Srbija