Share
Kako sačuvati svež i mladolik izgled i nakon tridesete

Kako sačuvati svež i mladolik izgled i nakon tridesete

Starimo mi, a sa nama i naša koža koja je donedavno zahtevala samo minimum nege, ostajući lepa i sveža u svakoj prilici. Ipak, godine sa sobom donose neke promene, a one uključuju i umorniju kožu, poneku boru više, kao i tamne kolutove ispod očiju kojih se nije tako lako rešiti. 

Ipak, postoji način da se prirodna lepota vašeg lica ne izgubi pod uticajem vremena – ali to zahteva predanost, pažnju i redovne rutine čišćenja i nege lica.

Ukoliko želite da promenite nešto u svojim ritualima nege, a niste sigurni gde grešite kada je briga o licu u pitanju, donosimo nekoliko saveta koji će vam pomoći da lice ostane mladoliko i sveže bez obzira na to u kojim ste godinama.

#1 Prirodni proizvodi za negu lica

Ponekad nije samo vreme neprijatelj mladolikog lica – tu su i proizvodi kojima tretiramo kožu, a koji nisu uvek adekvatni i preporučljivi. Koža lica je najosetljivija u pogledu reagovanja na razne preparate, pa bi na ovom bolju zaista trebalo uložiti u proverene i kvalitetne kozmetičke proizvode.

Najbolje bi bilo koristiti potpuno prirodne preparate, sa sastojcima koji neće izazvati iritacije ili depigmentaciju, a koji će ujedno čuvati lice od štetnih uticaja. Prirodnom negom lica kožu tretirate na način koji je najmanje štetan, a ujedno je i najefikasniji u odnosu na druge preparate sa mnogo veštačkih i nepotrebnih sastojaka koji izazivaju kontraefekat.

Kreme, serumi, tonici i šminka su itekako dostpuni i pristupačni i u svojoj najzdravijoj, prirodnoj varijanti, pa bi trebalo obratiti pažnju na ove kvalitetne preparate koji će zadržati svežinu vašeg lica na duže staze.

#2 Masaže i relaksacija

Koži je važno ugoditi, jer svako njeno “nezadovoljstvo” je nažalost vrlo vidljivo, bilo u vidu akni, crvenila, podočnjaka suve kože ili drugih iritacija. Zato je važno da lice povremeno tretirane maskom, pilingom i drugim preparatima koje možete i sami da napravite, a koji će mnogo da doprinesu onom prirodnom, zdravom sjaju lica.

Koristeći povrće poput krastavca ili čak namirnicu koju sigurno imate u kuhinji – med! Krastavac deluje vrlo osvežavajuće na područje oko očiju, dok je med bogat vitaminima kompleksa B, koji vrlo pogodno utiču na kožu. Med možete nanositi samostalno na lice kao masku, ili čak u kombinaciji sa nekim drugim sastojkom.

Važno je da koži priuštite masku ili piling koji sadrži korisne vitamine, barem jednom na nedeljnom nivou, a rezultate nege ćete svakako videti već posle nekoliko ovakvih tretmana.

#3 Redovne posete dermatologu

Redovne posete dermatologu su od ključne važnosti za zdravlje kože lica, ali i za njen lep izgled. Jednom do dva puta godišnje je minimum ukoliko nemate nikakvih problema sa licem, dok se u slučaju bilo kakvih iritacija preporučuju redovnije kontrole kako bi se problem rešio što pre uz adekvatne savete dermatologa.

Odlazak dermatologu je višestruko koristan – osim što će da reši neki trenutni problem sa kožom, dermatolog može da proceni vaš tip kože i njene sklonosti, a onda i da vam preporuči preparate koji će optimalno uticati na vaše lice.

#4 Zdrava ishrana i mnogo vode

Zdrava ishrana je baza lepog izgled, a samim tim i svežeg lica koje jezaista sposobno da “prikaže” način na koji se hranimo. Vitamini, voće i povrće su prioritet svih onih koji žele lepu kožu, a nekoliko litara vode dnevno je izuzetno poželjno kako zbog čistog lica, tako i zbog vitke figure.

Preporučljiva je konzumacija organskih proizvoda, jer su oni jedini koji pružaju garanciju da je namirnica zdrava i da nije bila izložena štetnim materijama i sličnim uticajima. Ukoliko niste sigurni gde se prodaju organski proizvodi online kupovina je najlakši način da dođete do nje i tako udovoljite svojoj koži, ali i celokupnom zdravlju.

Važno je odrediti jelovnik koji će da sadrži ribu, salate, vodu, orašaste plodove i sve ono što ulazi u okvir zdrave ishrane, a istovremeno treba izbaciti slatkiše, grickalice, gazirane sokove i sve obimne izvore ugljenih hidrata.

#5 Umerena šminka i redovna higijena lica

Prethodno smo objasnili značaj kvalitetnih kozmetičkih aparata koji uključuju i šminku, a sada želimo da ukažemo na važnost umerenog nanošenja šminke i redovnog čišćenja kože.

Prevelike količine pudera na licu začepljuju pore i onemogućavaju im disanje, a usled nepravilnog skidanja šminke koža ne može da diše ni tokom noći – kada bi najviše trebalo da se odmara.

Zato budite umereni prilikom nanošenja šminke, jer ponekad je manje ustvari više. Takođe, ne zaboravite da uveče temeljno očistite lice od svih tragova pudera, maskare i svega što ste nanosili na lice, kako bi se koža odmorila tokom noći i bila sveža ujutru.

Sveže i odmorno lice nije nemoguće očuvati, ukoliko uvažite navedene savete uz dovoljno sna, prirodne preparate, zdravu ishranu i kvalitentiji život koji zaista ne iziskuje mnogo vremena i truda. Rezultate ćete videti na svom licu, a isključivo od vas zavisi da li će vam se oni dopasti ili ne.

 

Autor: Dragan Antić – Portal Media Press Srbija