Share
Predstava Žanka, Opere i teatra “Madlenianum” iz Beograda večeras na sceni Narodnog pozorišta u Nišu

Predstava Žanka, Opere i teatra “Madlenianum” iz Beograda večeras na sceni Narodnog pozorišta u Nišu

Na sceni Narodnog pozorišta u Nišu, večeras od 20 časova biće odigrana predstava ”Žanka”, Opere i teatra “Madlenianum” iz Beograda, po tekstu Miodraga Ilića, u režiji Milice Kralj.

Naša čuvena glumica i njena tragična sudbina intrigira javnost i 70 godina posle smrti. Ljubimica publike pamti se po svojim čuvenim pozorišnim ostvarenjima, ali i po životnoj priči obeleženoj tragičnim nerazumevanjem vlasti koja se u Srbiji ustoličila 1944. godine. Kamerna predstava po drami ”Žanka”, odaje počast Žanki Stokić koja je celo svoje biće posvetila humanoj misiji teatra.

Autor drame ”Žanka” bio je zaokupljen mnogobrojnim pitanjima. Koliko je Žanka Stokić uistinu bila kriva što je svoje blistavo glumačko umeće stavila u službu režima pod okupacijom u Drugom svetskom ratu? Da li je na to bila prinuđena, ili nije mogla da se odupre iskonskom porivu zabavljača da bude na sceni, pred očima publike, bez obzira na vreme u kome živi?

U košmaru predsmrtne noći velika glumica Žanka Stokić evocira svoj mukotrpan i slavan umetnički i dramatičan lični život. Troje glumaca, od kojih dvojica tumače više likova (među kojima je i lik B. Nušića), u drami Miodraga Ilića osvetljavaju celu jednu traumatičnu istorijsku epohu, da bi u središtu bilo pitanje moralne krivice umetnika, s obzirom da svaka vlast hoće da ih upotrebi za svoje ciljeve. Delo je humornog, ali i potresnog, tragičnog toka radnje.

Reditelj Milica Kralj; scenograf i kostimograf Milica Bajić, kompozitor Miroljub Aranđelović – Rasinski; uloge: Jelica Sretenović (Žanka), Milan Mihailović – Caci (Tošić, Nušić, putujući glumac), Petar Mihailović (islednik, Aleksandar, Moris).

Cena ulaznica je 500 dinara (parter) i 400 dinara (balkon). Karte se mogu kupiti na blagajni pozorišta.

 

Fotografije: Milan Đakov – Operatheatremadlenianum.com