Share
Nutricionisti otkrili: Penušava pića izazivaju najgori mamurluk!

Nutricionisti otkrili: Penušava pića izazivaju najgori mamurluk!

Nutricionistkinja Li Holms iz Australije rešila je da otkrije koja alkoholna pića izazivaju najteže posledice pijanstva.

Iako možda ne očekujete odgovor se krije u alkoholnim pićima sa mehurićima dijeteričarka tvrdi da ugljen-dioksid, koji se nalazi u penušavim pićima, izaziva bržu apsorpciju alkohola u krvotok.

Zapravo, visok nivo alkohola u krvi deluje na mozak tako što stimuliše GABA receptore, pa se zbog toga kao posledica javlja mamurluk, odnosno mučnina, povraćanje i migrena.

I dok se smtra da su žestoka pića najozglašenija, zapravo studija je pokazala da se trećina ljudi brže napije kada konzumira šampanjac i druge vrste penušavih vina u poređenju sa drugim alkoholom.

– Alkohol se usvaja kroz ćelijske membrane koje su povezane sa sistemom za varenje, a potom ide direktno u krv kroz male krvne sudove – objašnjava Li.

Što je brža apsorpcija, količina alkohola u krvi će biti veća, što ujedno utiče na jačinu mamurluka koji se obično javlja sledećeg dana.

Upravo zato što se u proseku apsorbuje brže od drugih pića, on utiče na pojavu mamurluka sledećeg dana kada se kod većine ljudi javljaju bolovi u glavi, mučnina, osetljivost na svetlost i ekstremna suvoća usta.

Međutim, Holmsova ističe da na intezitet pijanstva utiče i količina unetog alkohola.

 

Izvor: Republika.rs