Share
Izaberite odgovarajući jastuk prema požaju u kom najčešće spavate

Izaberite odgovarajući jastuk prema požaju u kom najčešće spavate

Neprikladan jastuk neće samo ometati vaš san, već ćete zbog njega spavati isprekidano, nećete se probuditi sveži i odmorni, a takođe može da podstakne ili pogorša glavobolju, bolove u vratu i ukočenost ruku.

Idealan jastuk zavisi od vrste spavača – premda, bez obzira na to kakav ste tip spavača – jastuk bi trebalo da zadržava oblik (čak i kada se krećete).

Cilj je držati glavu u “neutralnom poravnanju”, što znači da glava nije previše nazad ili predaleko napred, već da glatko stoji na ramenima – slično položaju dok stojite i pravilno se držite.

Pronađite svoj savršeni tip jastuka:

• Ako spavate na leđima: možda ćete imati koristi od tanjeg jastuka (tako da vrat ne bude previše napred) koji ima dodatno zadebljanje u donjoj trećini kako bi vam olakšalo vrat. Memorijska pena je dobra opcija – jer se oblikuje u obliku glave i vrata. Takođe, pokušajte da spavate s drugim jastukom ispod kolena kako biste ublažili pritisak na donji deo leđa.

• Ako spavate na stomaku: možete da upotrebite najtanji tip jastuka – ili čak da spavate i bez jastuka. Spavanje na stomaku predstavlja mnogo stresa donjem delu leđa, pa pokušajte da spavate na boku ili umesto toga prigrlite jastuk uz telo ako vam se sviđa osećaj da vam nešto pritiska stomak.

• Ako spavate na boku: potražite čvrst jastuk, te još jedan široki tanji kako biste premostili udaljenost između uha i ramena. Takođe, mogli biste da spavate s jastukom između kolena kako biste bolje uskladili kičmu.

P.S. – Jastuke treba zameniti na svakih 18 meseci, jer mogu da se napune uzročnicima bolesti i alergija poput plesni, mrtvih ćelija kože i grinja. Možete da testirate da li je jastuk “mrtav” ako vidite da li se vraća nazad u prvobitni položaj nakon što ga preklopite na pola. Ako se ne vrati, vreme je za nabavku novog.

 

Izvor: Dnevno.rs