Share
Legendarni Električni Orgazam proslavlja 40 godina postojanja 27. marta u Nišu

Legendarni Električni Orgazam proslavlja 40 godina postojanja 27. marta u Nišu

Legendarni beogradski bend „Električni orgazam“ ove godine proslavlja 40 godina postojanja i tim povodom kreće na slavljeničku turneju po teritoriji cele bivše Jugoslavije.

Bend će u okviru pomenute turneje nastupiti i u Nišu u petak 27. marta, u klubu Feedback sa početkom od 22 sata..

„Električni orgazam je u Nišu uvek imao vernu publiku, koja zbog svog južnjačkog temperamenta uvek srčano, vatreno i emotivno reaguje na naše koncerte i daje nam neverovatan feedback. Svaki put se sa velikim zadovoljstvom vraćamo u ovaj grad, i jako nam je drago što će i Niš biti jedan od gradova u kome ćemo proslaviti naš veliki jubilej, 40 godina Orgazma“, poručuje Gile pred niški koncert za Portal Media Press Srbija.

Urbana legenda kaže da je bend nastao 13. januara 1980. godine nakon koncerta grupe „Leb i sol“ u Domu sindikata, kada su Srđan Gojković Gile, Ljubomir Jovanović Jovec i Ljubomir Đukić Ljuba otišli u boemsku kafanu „Mornar“ (pošto u to vreme nije bilo kafića) i odlučili da naprave pank bend. Ime „Električni orgazam“ predložio je Gile, pošto mu je to prvo palo na pamet, želeći da na taj način namerno provocira i šokira tadašnji establišment.

„Tog dana bili smo na koncertu grupe „Leb i sol“. Koncert je bio super, ali to nama, koji smo slušali to što smo slušali, s nabujalom tinejdžerskom energijom, jednostavno nije bilo dovoljno. Hteli smo nešto drugo i posle koncerta smo otišli u kafanu „Mornar“. Bila je, za to vreme jedna uobičajena situacija – nema konobara. Tako je i nastala jedna od naših prvih pesama, „Konobar“, a te iste večeri nastao je i „Električni orgazam“, sećaju se članovi ovog kultnog sastava.

„Električni orgazam“ je u stvari bio napravljen samo za jedan koncert, kako bi nastupio kao predgrupa „Hipnotisanom piletu“, bendu u kojem je Gile svirao bubanj, a Jovec gitaru (dakle sami sebi), jer nisu znali ko da im bude predgrupa, a u to vreme je bilo uobičajeno da svaki koncert ima neku predgrupu.

Već na ovom prvom koncertu koji su sredinom juna 1980. godine održali u maloj sali SKC-a izazvali su totalni delirijum i euforiju u publici, i nakon koncerta svima je bilo jasno da od tog trenutka „Hipnostisano pile“ više ne postoji, a da je „Električni orgazam“ postao glavni i jedini bend.

„Čim smo odsvirali taj poznati prvi koncert „Električnog orgazma“ kao predgrupa „Hipnotisanom piletu“, odmah su svi u Beogradu saznali za nas i postali smo bar tu zvezde. Za dva meseca su svi u Jugoslaviji znali za bend“, seća se Gile.

Od tada je prošlo tačno 40 godina, i za to vreme „Električni orgazam“ je promenio mnogo članova i postava, preživeo i nadživeo nekoliko ratova i država, objavio mnogo antologijskih albuma i pesama, održao mnogo koncerata i mnogo puta podigao veliku prašinu, a bio je i na ivici raspada, ali je opstao, i danas ponosno i uzdignute glave svakako predstavlja jedan od najznačajnijih i najdugovečnijih rok bendova sa ovih prostora.

Ulaznice za niški koncert su u prodaji po ceni od 800 rsd (za prvih 50), a nakon toga biće 1000 rsd. Prodajna mesta su: Vintage Shop (Davidova 9) i pivnice Nemir (Učitelj Tasina 17) i Ministarstvo (Vojvode Vuka 12).

Video:

 

Foto: Wood

Autor: Nikola Jovanović – Portal Media Press Srbija