Share
Kako zategnuti kožu lica i tela nakon mršavljenja?

Kako zategnuti kožu lica i tela nakon mršavljenja?

Vitka linija ideal je kome stremi gotovo svako, bilo koliko godina da ima i kojeg god da je pola. Proces mršavljenja i dovođenja tela u željenu formu često je dugotrajan i zahteva mnogo prilagođavanja, vremena i promena navika.

Međutim, nakon svih odricanja, postizanja samodiscipline i kada je u pitanju vežbanje i ishrana, često i kada dođemo do željenog izgleda, možemo biti nezadovoljni sobom. Naime, proces mršavljenja često nas ostavlja sa manjkom kilograma – ali viškom kože. Koža prilikom naglih promena gubi elastičnost i predeli tela gde smo ranije imali masne naslage ponekad ostaju sa viškom kože koja nije čvrsta, visi i ne izgleda onako kako bismo želeli.

Zbog toga je važno paralelno sa režimima zdrave ishrane i treninga raditi na očuvanju volumena i elastičnosti kože, a ovaj proces ne sme se zanemariti ni nakon što smršamo. Evo nekoliko proverenih načina da zategnete kožu.

Masaža

Masaža je poznata kao najbolji način da se relaksiramo, utičemo na mišićni tonus, pa čak i ubrzamo oporavak od povreda. Prednosti masaže odražavaju se i na poboljšavanje tonusa naše kože, posebno ako nam je cilj zatezanje kože posle mršavljenja.

I po povlačenju masnih naslaga, ono što uporno ostaje na našem telu je celulit. Masaža predstavlja jedan od najtradicionalnijih načina borbe protiv celulita. Masirajući kožu mi vršimo direktan pritisak na nagomilane toksine a poboljšavamo i cirkulaciju na tretiranom području. Masaža utiče na prokrvljenost kože na svakom delu tela na kome je primenjujemo, a boljom prokrvljenošću se do ćelija kože brže donose sve važne i hranljive materije koje utiču na njen tonus i fleksibilnost.

Na popularnosti u poslednje vreme dobijaju i roleri za kožu od kvarca ili žada, koji se primenjuju na koži lica i masirajući je deluju učvršćujuće.

Mezoterapija

Mezoterapija je neinvazivna procedura koja podrazumeva hidrataciju kože i ubrizgavanje brojnih supstanci koje dugoročno deluju na njeno hranjenje i zatezanje. Tokom mezoterapije se mikroiglicama u mezoderm kože ubrizgava hijaluronska kiselina, koja za sebe vezuje vodu i hidrira kožu, a uz nju se ubrizgavaju i brojni korisni vitamini i minerali.

Rezultati ove procedure su ne samo sjajnija koža i konturisanije lice, već i smanjena vidljivost bora, finih linija, ali i celulita i strija. Strije nastaju kao direktna posledica naglog mršavljenja, pa je ovo najbolji način da ih tretiramo.

Alma Laseri

Sve popularniji Alma laseri za zatezanje lica i podbratka deluju upravo na onaj deo kože koji se najteže menja nakon mršavljenja. Kada masne naslage nestaju, ostaje višak kože, posebno u području podbratka i tu kožu ova procedura efikasno tretira radiofrekventnom energijom vršeći lifting lica.

Radiofrekventna energija utiče na produkovanje novog i reorganizaciju starog kolagena prisutnog u koži, a upravo je on zaslužan za elastičnost kože koja se gubi u periodima naglih gojenja i mršavljenja.

Alma laseri na ovaj način smanjuju vidljivost finih linija i bora, i poboljšavaju tonus celog lica.

Piling i tuširanje

Da bismo kožu održali svežom i fleksibilnom nakon mršavljenja, potrebno je bar jednom nedeljno odstraniti mrtve ćelije kože blagim pilingom. Ukoliko ste poklonici prirodne kozmetike, možete i sami kod kuće napraviti piling od kafe, koji ne samo da struže mrtve ćelije već i svojim sadržajem kofeina podstiče bržu regeneraciju i “buđenje” kože. Piling je idealan u kombinaciji sa tuširanjem, tokom koga naizmenično kožu tretiramo toplom pa hladnom vodom. Hladna voda iako manje prijatna, podstiče cirkulaciju, zatvara pore i zateže kožu.

Jednako kao mršavljenje, i zatezanje kože je proces na kome se mora raditi i spolja i iznutra – hidratacija i pravilna ishrana, kombinovana sa fizičkom aktivnošću i efikasnim tretmanima dobitna su formula izgleda o kome smo uvek maštali. Zbog toga je važno ne zanemarivati nijedan aspekt rada na svom izgledu, a pravilni postupci odraziće se kako na naše zdravlje tako i na rast samopouzdanja.

 

Autor: Dragan Antić – Portal Media Press Srbija