Share
Počeo sa radom Studentski debatni klub u Nišu: Studenti debatovali o zagađenju vazduha

Počeo sa radom Studentski debatni klub u Nišu: Studenti debatovali o zagađenju vazduha

Na Filozofskom fakultetu u Nišu juče je održana prva Prezentaciona debata Studentskog debatnog kluba, pri čemu je ovaj klub svečano otvoren i počeo sa radom. Studenti i građani Niša imali su prilike da prisustvuju sučeljavanju mišljenja dva suparnička tima na temu “Uvesti strože mere protiv zagađenja vazduha”.

Afirmativni tim tvrdio je da su ove mere neophodne, i da to podrazumeva zabranu Euro 3 motora u Srbiji, oporezivanje velikih zagađivača u industriji, uvođenje besplatnog javnog prevoza i davanje subvencija za elektronska vozila. Tome se negativni tim protivio, smatrajući da je nemoguće zabraniti čak 80 procenata automobila u našoj zemlji i da sa trenutnim kapacitetima, javni prevoz ne može biti besplatan zbog potencijalnog preopterećenja. Afirmativni tim je ipak odneo pobedu, a razlog tome bili su bolje izgrađeni argumenti. Priliku da iskaže svoj glas u odluci imala je i publika, koja je mogla da glasa za tim koji ju je bolje ubedio.

Afirmativni tim činili su: Dušan Zdravković (Pravni fakultet, Niš), Aleksandra Pešić (Filozofski fakultet, Niš) i Milica Stevanović (Ekonomski fakultet, Niš), dok su se uvođenju strožih mera protivili u negativnom timu: Sonja Mijalković (Filozofski fakultet, Niš), Novak Čelebić (Pravni fakultet, Beograd) i Miroslav Micić (Pravni fakultet, Niš).

Sudije, asistenti na Filozofskom fakultetu, su takođe istakli značaj angažovanja studenata u ovakvim govorničkim poduhvatima:

“Kao mladi ljudi i akademski građani, morate se uključivati u debatu, jer demokratiju brane građani. Studenti se sa svojim diplomama kvalifikuju kao neko ko treba da odlučuje o ovom društvu, treba da budete glas te demokratije.” rekao je Neven Obradović, asistent na departmanu za Novinarstvo.

Novak Čelebić, jedan od osnivača Studentskog debatnog kluba, najavio je da će teme o kojima će studenti debatovati u budućim javnim debatama biti raznovrsne. Pozivajući se na svoje iskustvo u debatnim turnirima, istakao je značaj ove veštine.

“Debata je korisna zato što daje priliku studentima da preispituju svoje stavove, nekada ih i promene kroz debatu, ili ih učvrste, znajući argumente obe strane.”

Niški studenti pokazali su veliko interesovanje za članstvo u ovom klubu, a radionice će početi već od sledećeg četvrtka.

 

Fotografije: Studentski debatni klub Niš

Autor: Ana LapčevićPortal Media Press Srbija