Share
Dodeljena priznanja Svetosavskog sajma knjiga istaknutim pojedincima i izdavačkim kućama

Dodeljena priznanja Svetosavskog sajma knjiga istaknutim pojedincima i izdavačkim kućama

Po tradiciji i ove godine su u okviru „Svetosavskog sajma knjiga“ dodeljena priznanja „Svetosavski pečat“, kao i „Priznanje za afirmaciju i negovanje tradicije i baštine Niša“.

Nagrada za najvredniju ukupnu izdavačku produkciju dodeljena je Izdavačkoj kući “Laguna” iz Beograda. Nagradu za najbolju ediciju kao izuzetan autorski i izdavački poduhvat i ostvarenje žiri je dodelio Izdavačkoj kući “Laguna” iz Beograda za ediciju “Klasici svetske književnosti”. Nagradu za posebnu knjigu kao autorski i izdavački doprinos dobila je knjiga “Sedma sila bez krila” autora Milorada Doderovića, u izdanju Izdavačkog preduzeća “Prometej” iz Novog sada i Izdavačke kuće „Svici“ iz Niša. O nagradi je odlučivao stručni žiri – Velibor Petković, Aleksandar Blagojević i Dejan Kostić.

U žiriju za dodelu priznanja za doprinos negovanju i afirmaciji kulturno – istorijske baštine Niša, bili su prof. dr Andon Kostadinović, sociolog, Ljubiša Sokolović, novinar i urednik „Niškog vesnika“ i Živojin Stanisavljević, publicista. Prema njihovoj odluci priznanje je dobio Dalibor Midić, sveštenik koji je autor monografije „Istorija pravoslavne Eparhije niške“ (izdanje Eparhije niške), kao i novinaru Slobodanu Krstiću, autoru monografije „Misija dostojna poštovanja“ (izdanje Narodnog pozorišta u Nišu).

Nagradu za najbolje grafički oblikovanu knjigu dodeljena je izdanju „Legija nepromočivih“, autora Željka Paheka, u izdanju udruženja ljubitelja stripa „Branko Plavšić “ iz Niša i Niškog kulturnog centra. Nagradu za najbolje grafički oblikovanu knjigu dobila je Jefimija Kocić za ilustracije u knjizi „Pričaj mi molim te“ – Vere Cvetanović, u izdanju izdavačke kuće Svici iz Niša. Nagradu za teničko-tehnološki tretman knjige žiri dodeljuje izdanju „Sveti Sava i osam vekova Srpske Crkve“, u izdanju Centra za crkvene studije Univerziteta u Nišu, Centra za vizantijsko – slovenske studije i Međunarodnog centra za pravoslavne studije. O ovim nagradama su odlučivali prof. Slavoljub Stanković, akademski grafičar, predsednik žirija, Srđan Trucić, grafički dizajner i Miloš Kostić, grafički dizajner.

Podsetimo, večeras nas na sajmu očekuju dve promocije – od 16.30. monografije „Merak“ Zorana Petkovića, a od 18 sati gost sajma je dr Nele Karajlić, koji će predstaviti svoj roman „Solunska 28“.

Takođe, od 16 sati svi ljubitelji stripa koji dođu na sajam imaće priliku da učestvuju u strip radionici, koju organizuje izdavačka kuća „Sistem komiks“, a radionica će se organizovati i u četvrtak, u isto vreme.

 

 

Autor: Portal Media Press Srbija