Share
Koja su nerealna očekivanja koja gase ljubav?

Koja su nerealna očekivanja koja gase ljubav?

Kada se zaljubimo, obično imamo nekakve ideje kako bi veza trebalo da izgleda, a često su nerealna očekivanja tu zastupljena, koja nas zapravo “sapliću” i uništavaju vezu.

Ja moram da budem centar sveta svog partnera

Na početku će se sve zaista i vrteti oko vas jer će partner na sve načine pokušavati da vas zavede i osvoji, ali kasnije, kada se već dobro upoznate i naviknete jedno na drugo, imaće i drugih stvari na umu.

To ne znači da mu više nije stalo do vas, i umesto da se stalno žalite kako vas ne primećuje, setite se da svi imamo obaveze koje moramo da ispunimo. Pronađite nešto što će okupirati i vašu pažnju i prihvatite da je realnost takva da ipak ne može ceo svet da se vrti oko vas.

Ako me voli, uvek će znati šta mi treba – čak i kad mu/joj ne kažem

Da, nekad partneri mogu da pretpostave šta onom drugom treba u trenutku, ali vrlo retko. Mnogo je bolje i realnije da ne očekujete da vam partner čita misli, već naučite da kažete šta vam je potrebno – to će znatno poboljšati vašu vezu.

Uvek u svemu moramo da budemo saglasni

Previše je nerealno očekivati da ste uvek u svemu saglasni 100 odsto. Uostalom, i sasvim je zdravo da imate različita mišljenja o nečemu, različita uverenja. Takođe, bilo bi pametno da ne pokušavate uvek da ubedite partnera da ste vi u pravu i “prevedete” ga na svoju stranu.

Naravno, za opstanak veze je važno da ste saglasni oko nekih važnih stvari – da li želite brak, decu, kako zamišljate zajednički život… ali uopšte nije bitno da li delite mišljenje oko nekih nevažnih stvari.

Lako je biti u vezi

Možda je glupo reći da je teško biti u vezi jer nije, ali ne ide ni baš olako – podrazumeva dosta prilagođavanja, prihvatanja, truda… ako želite da uspe.

Najpre, važno je da, pored ljubavi, poštovanja i poverenja, imate stalnu i dobru komunikaciju, da budete spremni na kompromis i da ne stavljate uvek svoje potrebe na prvo mesto.

On/a treba da se promeni zbog mene

Mnogi to misle, i mnogi se plaše da budu u vezi jer smatraju da će partner/ka pokušati da ih promeni.

Ali, budimo realni, situacija gde neko treba da bude nešto što nije, nije dugoročno održiva, niti će usrećiti bilo koga od vas dvoje. Zato, ako već započinjete vezu, ne očekujte da će se partner promeniti – jer, ljudi sazrijevaju i menjaju mišljenje, ali se suštinski ne menjaju.

Zdrave veze nisu savršene. Ali ako nemate ova nerealna očekivanja, povećavate šansu da budete u srećnoj vezi koja ima šanse da potraje.

 

Izvor: Portal Media Press Srbija