Share
Instagram zabranjuje prikaz fotografija koje su obrađene u Fotošopu

Instagram zabranjuje prikaz fotografija koje su obrađene u Fotošopu

Dopada li vam se ova promena?

Sistem aplikacije Instagram za borbu protiv lažnih vesti i dezinformacija zabranjuje i prikaz fotki obrađenih u Photoshop programu.

Uskoro ćete, u zavisnosti od toga šta sve pratite na Instagram mreži, verovatno češće viđati obaveštenje False Information, koje označava lažnu objavu ili dezinformaciju.

To je zbog novog Instagram algoritma namenjenog borbi protiv sve više lažiranih slika, posebno u domenu svakodnevnih vesti i obaveštavanja sa medijskih sajtova.

Ipak, ovim algoritmom obuhvaćene su i fotografije, koje su vidno ili manje vidno obrađene u Photoshop programu. Algoritam Instagram aplikacije ima mogućnost da prepozna fotografiju obrađenu u čuvenom programu, pa da je shodno tome, ako je zaista obrađivana, označi kao lažnu i sakrije je, kao što sakriva i sadržaj, koji nije adekvatan za sve korisnike – starosno i zbog drugih stvari.

Instagram je objavio da je novi algoritam skrojen unapred, pomoću mašinskog učenja, ali da se oslanja na tehnološku stranu, ali i dojave ljudi tj. korisnika, koji mogu da prijave lažni sadržaj i pomognu u njegovom označavanju i kasnije, ako se za tim ukaže potreba, i skrivanju sadržaja.

 

Izvor: Cosmopolitan.rs