Share
Redukovan autobuski saobraćaj u Nišu zbog vanrednog stanja: Od sutra letnji red vožnje

Redukovan autobuski saobraćaj u Nišu zbog vanrednog stanja: Od sutra letnji red vožnje

Autobusi u Nišu će od sutra voziti po letnjem redu vožnje, a noćni polasci će biti ukinuti, saopštio je gradonačelnik Niša Darko Bulatović.

Foto: Portal Media Press Srbija

Gradski štab za vanredne situacije je prihvatio predlog Instituta za javno zdravlje, kako bi se smanjio broj putnika u autobusima.

Od sutra stupa na snagu letnji red vožnje. Svesni smo činjenice da škole, vrtići i fakulteti ne rade i da će biti mnogo manje ljudi u saobraćaju. Morali smo da primenimo meru redukcije gradskog saobraćaja u cilju sprečavanja širenja korona virusa“, rekao je profesor dr Žarko Ranković, koordinator grada Niša za sprovođenje protivepidemijskih mera.

Osim toga, naložena je i obavezna dezinfekcija autobusa koju će u ime Instituta za javno zdravlje obavljati Institut za veterinu najsavremenijim uređajima sa parom.

„Deset minuta nakon dezinfekcije svi će virusi biti uništeni“, dodao je Ranković.

JP Direkcija za javni prevoz: razmak između dva putnika jedan metar

Direkciji za javni prevoz naloženo je da organizuje sastanke sa svim prevoznicima koji obavljaju javni prevoz na teritoriji Niša, kako bi se mere i akcioni plan iz njihove nadležnosti sprovele u potpunosti.

Vozač autobusa i kondukter moraju da nose zaštitnu masku i rukavice za jednokratnu upotrebu sve vreme dok su u autobusu. Predlaže se da kondukter dozvoli ulaz putnicima samo na jedna vrata (najbliža vozaču) i da ih rasporedi gde da sede. Na svakom sedištu treba da sedi samo po jedan putnik, a razmak između dva putnika mora da bude najmanje jedan metar. Predlaže se izlaz samo na jedna vrata (vrata najdalje od vozača). Kada stignu na poslednju stanicu vozač i kondukter moraju da izvrše provetravanje autobusa, operu i dezinfikuju pod autobusa i dezinfikuju sve rukohvate. Posle završenog čišnjenja potrebno je da promene rukavice i stave nove. Posle svake završene vožnje od početne do krajnje stanice obavezno je očistiti i provetriti autobus. Dezinfikovati prostorije u kojima je kretanje najveće, mere su koje preporučuju Direkciji za javni prevoz kako bi se sprečio rizik širenja korona virusa.

 

Autor: Portal Media Press Srbija