Share
Dan sećanja na žrtve Nato bombarovanja u Surdulici

Dan sećanja na žrtve Nato bombarovanja u Surdulici

Novica Tončev, predsednik skupštine opštine Surdulica i narodni poslanik, položio je danas cveće na Spomenik stradalima u NATO bombardovanju Srbije 1999. ispred Surduličkog kulturnog centra i na Masuričkom groblju.

Novica Tončev

Surdulica je grad u Srbiiji koji je sa 34 poginule osobe pretrpeo najveće ljudske žrtve tokom NATO agresije, u odnosu na broj stanovnika. Bombardovanje Surdulice odvijalo se u više navrata kada je poginuo veliki broj civila uz ogromnu materijalnu štetu. Tokom bombardovanja pogođene su osnovna škola, “Sanatorijum” – specijalna bolnica za tuberkulozne bolesnike, starački dom, dva paviljona u centru za izbeglice u Surdulici, Vodovod, stambene zgrade, privatne kuće.

„Prošla je 21. godina od razaranja našeg grada i stradanja naših ljudi u Nato bombardovanju. Na Surdulicu su bespoštedno padale bombe koje su odnele veliki broj života i to nikada nećemo moći da zaboravimo. Mi Surduličani smo jaki i ponosni ljudi, kuće smo izgradili, srušeno smo obnovili, ali izgubljeni životi neprestano bole i podsećaju na zločin kakav se više nikada ne sme ponoviti. I u ovim danima smo u velikoj borbi za naše roditelje, za našu decu, za sve nas.  Kao i te teške 1999. tako smo i danas svi u Surdulici ujedinjeni u želji da sačuvamo ono što je najvrednije, a to je svaki ljudski život. Znam da ćemo i iz ove borbe svi zajedno izaći i bolji i jači – izjavio je Novica Tončev, predsednik skupštine opštine Surdulica i narodni poslanik.

 

Autor: Portal Media Press Srbija