Share
Nedostatak ovog vitamina povećava rizik od nastanka korona virusa!

Nedostatak ovog vitamina povećava rizik od nastanka korona virusa!

Sprovedeno istraživanje je došlo do novih zaključaka

Zaštita imunološkog sistema je od vitalne važnosti u ovom periodu. Jak imuni sistem čuva telo od virusa i bakterija i ključ je za sprečavanje svih oboljenja.

Izbor zdravog načina života najvažniji je, kao i uzimanje suplemenata po potrebi. Kada je reč o suplementima, vitamin D je neophodan da bi se telo održalo zdravim, ali i da bi moglo da se izbori sa respiratornom infekcijom u slučaju infekcije korona virusom.

Vitamin D pojačava efekte monocita i makrofaga u borbi protiv patogena, a koji su važan deo imune odbrane i takođe pomažu u smanjenju upala.

Naročito u toku hladnijih dana, kada nema puno sunčevih zraka mnogi ljudi se suočavaju sa manjkom ovog vitamina.

Istraživanja su pokazala da može da pomogne i u zaštiti disajnih puteva, piše britanski list Expres.

Manjak vitamina D može uticati na imuni sistem, jer vitamin D pojačava urođeni imunitet tako što reguliše lučenje antimikrobnih peptida koji pojačavaju odbranu tela.

“Nedavna meta-analiza je pokazala da vitamin D ima umirujući efekat na infekcije respiratornog trakta”, kažu iz svetske zdravstvene organizacije.

Procenjuje da bi dopunjavanje hrane vitaminom D smanjili slučajeve oboljevanja.

U studiji je navedeno: “Čini se da je vitamin D sposoban da inhibira plućne upalne reakcije istovremeno poboljšavajući urođene odbrambene mehanizme protiv respiratornih patogena.”

 

Izvor: Stil.kurir.rs