Share
Kako da porodična selidba protekne što lakše za celu porodicu

Kako da porodična selidba protekne što lakše za celu porodicu

Doseljavanje u novi dom je jedna od većih životnih promena, koja zahteva dosta prilagođavanja i za mlađe naraštaje ali i za odrasle i starije ljude. Bilo da menjate kvart, deo grada ili odlazite u neki drugi grad, novo okruženje značajno će uticati na vas. Ovo se posebno odražava na porodične selidbe, kada svi članovi treba da ponesu sa sobom svoje živote i spakuju ih u novi životni prostor.

Selidba može biti prilično iscrpljujuća sa emotivnog aspekta, s obzirom na činjenicu da menjate sredinu, preuređujete stan u koji se selite, pa na umu imate te veliki broj odluka koje treba doneti. Zato bi trebalo da selidbu sa tehničke strane učinite što jednostavnijom, kako ne biste morali da brinete baš o svemu. A evo i načina na koje to možete uraditi.

Obezbedite siguran transport vašeg nameštaja

Esencija selidbe predstavlja transport vašeg nameštaja, odeće, i ostalih stvari sa jedne lokacije na drugu. Zato je velika stvar da se postarate za to da vaše dragocenosti sigurno pređu rutu od vašeg starog do novog doma. U razmatranje možete uzeti prevoz stvari kombijem za selidbu, koji možete obezbediti angažovanjem agencija za selidbu.

Na ova način ćete prepustiti profesionalcima da se pobrinu da vaše stvari bezbedno i u komadu stignu na željenu lokaciju. Oni mogu pomoći i oko pakovanja stvari što će posebno značiti ako nemate iskustva u sličnim situacijama. Još jedna korisna opcija je da vam radnja u kojoj ste kupili nove komade nameštaja dostavi sve na željenu adresu pre samog useljenja. Isto važi i za belu tehniku i ostalu tehničku opremu.

Lični automobil možete iskoristiti da prevezete najvažnije sitnice koje želite da ostanu uz vas tokom čitavog procesa selidbe. Nemojte zatrpavati vašeg četvorotočkaša prevelikim brojem stvari jer je on ipak glavno prevozno sredstvo koje treba da doveze vas i vašu porodicu u novi miran život.

Pametno se pakujte – razvrstavanje stvari koje ćete poneti

Garderobu, obuću, torbe, kao i veliki broj različitih sitnica i krupnijih stvari koje imate u stanu ćete morati da spakujete i prensete na novu lokaciju.  U tom procesu ćete pronaći neke davno izgubljene stvari za koje ćete se zapitati kada ste ih poslednji put upotrebili, i zašto vam samo skupljaju prašinu.

Selidba je sinonim za nov i čist početak, te tako vođeni simbolikom možete iskoristiti ovaj povod da se rešite stvari koje vam zatrpavaju prostor. Zato se ne libite da bacite ono što ne koristite i na šta ste zaboravili. Još jedna važna stvar je ta kako ćete rasporediti stvari koje nosite. Praktičan savet je da na kutije i džakove pišete imena članova porodice i sadržaj koji se nalazi unutra.

Ovo je vrlo praktično rešenje jer ćete na taj način moći lakše da se otpakujete. Nemojte zanemariti taj deo u procesu selidbe, jer selidba nije gotova onog trenutka kada stignete zajedno sa kutijama na željenu lokaciju, nego onda kada ih otpakujete i od stana napravite svoj dom.

Uključite i decu u čitav proces

S obizorm da je selidba nešto novo i nepoznato za mališane i da će vam postaviti veliki broj pitanja povodom ove promene, jedan od načina da ih uključite u čitav proces i na taj način im približite trenutnu situaciju je i taj da im date zadatke vezane za pakovanje.

Oni mlađi mogu da prikupe svoje omiljene plišane igračke i stave ih u istu kesu, dok stariji mogu da pišu imena na kutijama, i mogu da razvrstavaju sve svoje stvari. Na ovaj način će deca postati značajan deo čitavog procesa, a i uštedeće vreme koje ste nameravali da iskoristite na pakovanje njihovih stvari.

Selidba kao avantura – razgovor sa decom kao najbolja priprema

Kao što smo već napomenuli, selidba je prilično emotivno zahtevna, posebno ako se selimo u drugi grad. Uglvanom je prožeta pozitivnim emocijama, posebno onda kada ste konačno kupili stan na željenoj lokaciji, ili se selite u svoju kuću iz snova, ili  okrećete potpuno nov list u životu.

Međutim, lepi povodi ipak ne mogu da savladaju sitne trenutke žala i nostalgije što napuštamo prostor gde smo kreirali određene uspomene. Ovo posebno važi za najmlađe, jer se deca prva uplaše ovakvih vrsta promena. Izlaze iz svog sigurnog kutka i dolaze u potpuno novu sredinu, a često je ovo propraćeno i promenom školske ili vrtićke ustanove.

Zato je razgovor sa detetom vrlo značajan. Dete treba da zna da je porodica nepromenljiva stavka u ovom slučaju i da gde god da idete – idete zajedno. S obizorm da deca sve uče kroz igru i selidbu možete predstaviti kao svojevrsnu igru, odnosno avanturu u kojoj idete u pohod na otkrivanje jednog sasvim novog sveta – vašeg novog doma.

 

Autor: Dragan Antić –  Portal Media Press Srbija