Share
Kako najbolje pripremiti auto za letnju sezonu

Kako najbolje pripremiti auto za letnju sezonu

Automobil je, prema rečima mnogih vozača, i te kako isplativa investicija jer olakšava obavljanje stvari u svakodnevnom životu. Dosta ljudi provodi veći deo dana na četiri točka i to najviše zbog poslovnih obaveza.

Oni koji žive u većim gradovima, znaju da čak i kraća putovanja od kuće do posla i nazad mogu da potraju dosta duže zbog sve učestalijih gužvi u saobraćaju. Na mnoga zimovanja i letovanja se najčešće ide automobilom, koji gotovo uvek mora da bude ispravan zbog opšte bezbednosti u saobraćaju.

Zato je od izuzetne važnosti da se auto adekvatno opremi u skladu sa sezonom koja dolazi. Nakon zimskog perioda, automobil je neophodno pripremiti za one toplije dane kako bi sve funkcionisalo u najboljem redu.

Ukoliko još uvek niste utvrdili kako da opremite auto za leto, evo saveta koji će vam pomoći da vaš automobil bude besprekorno sređen za vrele dane.

Ispravne kočnice vam spašavaju život svakodnevno

U svakom momentu morate da budte sigurni da vam kočioni sistem radi besprekorno. Ovo se ne odnosi samo na letnju sezonu, već i na sva godišnja doba, jer kočnice, suštinski, mogu da vam spasu život, čak i u najbanalnijim situacijama u saobraćaju.

Tokom zimskog, hladnog vremena, kočnice mogu vrlo lako da se oštete zbog takvih vremenskih uslova. Ono što je jako važno da proverite su kočione pločice i njihova istrošenost, odnosno da li su dotrajale.

Proverite i paknove i da li imate dovoljno kočione tečnosti. Tek kada utvrdite da su kočnice ispravne, možete da pređete na druge delove.

Letnje gume u skladu sa toplijom temperaturom 

Da li ste znali da se zimske gume tokom vožnje na proleće i leto brže troše? Pre nego što ih zamenite sa letnjim, osigurajte vaše zimske gume tako što ćete ih prvo dobro očistiti i zaštiti odgovarajućom ambalažom, a zatim odložiti u suv i taman prostor.

Kada stavljate letnje gume, prvo obratite pažnju na njihovo stanje. Ako utvrdite da su ispravne, po pravilu bi trebalo da izvršite rotaciju i da na mestu gde su prethodnog leta bile zadnje gume, stavite prednje i obrnuto. Na taj način doprinosite dugotrajnosti letnjih guma. Takođe, utvrdite pritisak guma i da li su dovoljno napumpane.

Potrošnja goriva je mnogo veća ako se vozite sa slabije napumpanim gumama. Zbog visokih temperatura vazduh mnogo brže izlazi iz guma i zato je redovna kontrola pritiska preporučljiva. Osim toga, pritisak znatno utiče i na udobnost vožnje može dosta doprineti odličnom performansu na putu.

Akumulator i trap vozila su od suštinske važnosti

Akumulator je poput baterije koje vašem vozilu daje energiju i život. Trap je skup svih onih delova koji amortizuju neravnine na putevima i čine vašu vožnju kvalitetnom i udobnom. Kako biste izbegli veću štetu, takođe morate prekontrolisati ove delove.

Kada su trap i amortizeri u pitanju, ne zaboravite pre svega da proverite da li ima nekih curenja, u kakvom su stanju felne, da li je auspuh ispravan,itd. Stabilnost vozila se najbolje postiže kada se trap podesi na fabrički predviđene mere.

Kako letnje gume mogu da istestiraju kranje granice akumulatora, veliki značaj pridajemo njegovoj ispravnosti. Ukoliko je istrošen, akumulator je neophodno zameniti novim. Pored toga, bitno je da se utvrdi nivo destilovane vode i elektrolita u akumulatoru.

Klima uređaj u autu je spas tokom vrelih dana

Zamislite kakav bi to pakao bio voziti automobil na visokoj temperaturi, a da vam klima uređaj ne hladi dobro ili ne radi uopšte. Sigurno ste bar jednom u životu doživeli da se vozite u ovakvim uslovima, i složićete se, nimalo nisu prijatni.

Osim što vam vožnju čini podnošljivom i prijatnom, klima uređaj vas štiti od mogućeg toplotnog udara tokom vožnje i sprečava dehidrataciju putnika. Potrebno je proveriti antifriz koji se upotrebljava tokom cele godine i da li postoje neka oštećenja. Ukoliko treba, klimu je poželjno napuniti freonom kako bi funkcionisala bez dodatnih problema.

Takođe, preporučljiva je dezinfikacija klima uređaja kako bi se sprečilo širenje neprijatnih mirisa prilikom znojenja, kao i razne alergijske i bakterijske infekcije koje rezultiraju udisanjem čestica iz prljavih uređaja.

Signalizacija i tečnost u vozilu su bitne komponente

Bezbednost u saobraćaju bi bila gotovo nemoguća bez odgovarajuće signalizacije. Iz tog razloga je važno proveriti da li sva svetla rade kako treba i da li je neophodno zameniti pregorele osigurače ili sijalice.

Tečnost u vozilu se odnosi na količinu ulja u motoru, količinu tečnosti u kočnicama za pranje stakla, kao i za rashladnu tečnost. Postarajte se da ima dovoljno tečnosti kako bi auto radio besprekorno i kako bi vaše putovanje prošlo bez posledica.

Vi ste najvažnija karika u bezbednosti saobraćaja

Kada ste izvršili kompletnu proveru vašeg vozila i nabavili svu potrebnu dodatnu opremu, bez obzira da li se spremate da idete na letovanje ili do prodavnice, nemojte zaboraviti onu najvažniju stvar.

Vi, kao šofer i kao neko ko upravlja mašinom ste najbitniji u saobraćaju. Proverite da li ste se dovoljno naspavali, kakva vam je koncentracija i da li imate nekih zdravstvenih tegoba, pogotovo ako se spremate na duži put do mora ili planine.

Provera automobila i obezbeđivanje svih neophodnih stvari kako bi on dobro funkcionisao su preduslov, ali na kraju svega, od vaše vožnje sve zavisi. Bezbednost u vožnji nema cenu, zato, srećan put i pažljivo vozite.

 

Autor: Dragan Antić – Portal Media Press Srbija