Share
U kovid bolnicu u Nišu primljeno prvih 50 pacijenata

U kovid bolnicu u Nišu primljeno prvih 50 pacijenata

U najmodernijem kliničkom centru u Srbiji je oko 700 ležajeva i u njemu će biri zbrinjavani pacijenti sa srednjom i srednjeteškom kliničkom slikom

Klinički centar Niš; foto: Portal Media Press Srbija

Niš – Iako je sredinom prethodne sedmice i odlukom državnog vrha Srbije, Ministarstva zdravlja, Republičkog kriznog štaba, niškog Gradskog štaba i rukovodstva Kliničkog centra Niš bilo planirano da novi objekat niškog KC bude potpuno preuređen u najveću kovid bolnicu u našoj zemlji, i da od danas prima prve pacijente, već danas su kapaciteti novog objekta počeli da se koriste za zbrinjavanje obolelih.

Prof. dr Zoran Radovanović, generalni direktor niškog centra za Politiku je rekao da je to učinjeno zbog velikog priliva inficiranih od koronavirusa u Niš u prethodna tri dana:

Izuzetan broj inficiranih stigao je u dane vikenda i danas u Niš iz okolnih mesta i u objektu novog centra, gde je 700 ležajeva, već je zbrinuto prvih 50 pacijenata sa srednjom i srednjeteškom kliničkom slikom. Budući da su svi kapaciteti u nekadašnjoj velikoj zgradi hirurgije, na infektivnoj i na klinikama za pulmologiju i rehabilitaciju maksimalno prethodnih dana popunjeni, bilo je neophodno da nova kovid bolnica KC Niš odmah počne da prima obolele. A svi pre toga hospitalizovani pacijenti na klinikama u našem novom objektu, koji nisu lečeni od koronavirusa, prebačeni su u obližnju Vojnu bolnicu, gde će nastaviti lečenje i gde će biti pod nadzorom velikog broja medicinskih stručnjaka ove ustanove vojnog saniteta – rekao nam je generalni direktor Kliničkog centra Niš.

Prof. Radovanović je posebno istakao da će veliki Urgentni centar novog KC Niš biti potpuno i fizički izdvojen od delova nove „kovid bolnice“:

Urgenti centar nastavlja normalno da radi, našim lekarima je na raspolaganju veliki operacioni centar sa šest hirurških, kao i tri angio sale. Ističem da će fizičkim i potpunim izdvajanjem Urgentnog centra od ostalih delova novog objekta biti onemogućen bilo kakav kontakt pacijenata koje treba zbrinjavati u njemu, sa inficiranim koji će biti u drugim delovima ove najveće kovid bolnice u Srbiji – rekao je dr Radovanović.

Prof. dr Goran Stanojević, koji je bio koordinator privremene bolnice, odnosno sanitetskog centra u hali Čair, sada je koordinator kovid bolnice u novom KC Niš. Rekao nam je da se u sportskoj hali koristi svih 256 spremljenih ležajeva, što je maksimum:

Zbog maksimalne popunjenosti Čaira angažovani su dodatni kapaciteti u hotelskom objektu „Centroturista” pored same hale, gde je četrdesetak, i u paviljonu Studentskog centra pored Medicinskog fakulteta gde je zbrinuto 125 pacijenata. Veliki pritisak na Čair bio je zbog prebacivanja u Niš pacijenata sa lakšom kliničkom slikom iz Prokuplja, Kuršumlije, Blaca, Kruševca, Vranja, Leskovca, Bujanovca, Zaječara, Pirota i drugih mesta u ovom delu Srbije. Sada je, proširenjem kapaciteta, dovoljno mesta za još stotinak pacijenata sa blažim oblikom infekcije, ali nadamo se skorašnjem smanjenju i jenjavanju epidemije, rekao nam je prof. Stanojević.

Posle prelaska dr Stanojevića na mesto koordinatora u kovid bolnicu u novom Kliničkom centru, brigu o pacijentima u privremenoj bolnici u Čairu, studentskom centru i hotelskim kapacitetima pored hale preuzeli su stručnjaci niškog Zavoda za medicinu rada i Studenske poliklinike u Nišu.

 

Izvor: Politika.rs